Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Крокети от осолена треска с чеснов сос

21 Март 2014 / 11:03:17  GRReporter
2644 прочитания

Даниел Лахана

Това ястие традиционно се приготвя на 25-ти март, националния празник на Гърция. От една страна, за да се отбележи Благовещение на Дева Мария (Evanelismos), и по исторически причини от друга: в памет на началото на войната за гръцка независимост през 1821 г. или съпротивата на гръцкия народ срещу почти четирите столетия на османско владичество. Това е и един от единствените два дни от гръцките пости („Saracosti”), когато хората, които спазват строг пост могат да ядат риба, тъй като на този ден се отбелязва двоен празник.

С тази рецепта за крокети от осолена треска, „keftedes”, изказвам своите благодарности на моята свекърва Мария от Пелопонес, Гърция, където осолената треска е особено популярна, не само на 25-ти март, а през цялата година. Нейните крокети имат тесто вътре в самата риба, а не от външната страна, както може да се очаква. Ястието не е от най-леките, но със сигурност е вкусно. Чесновият сос „skordalia” („skordo” означава чесън) е също по нейна рецепта. Понякога се използват картофи, както тук, а понякога стрит хляб.

За да се премахне част от солта, треската се накисва за 1 до 2 дни (в зависимост от това колко е осолена и колко солено обичате). Изплакнете рибата, след това я поставете в голяма купа или тиган и я покрийте със студена вода. Сменете водата от 4 до 8 пъти, докато рибата кисне.

                                                                            ***
РЕЦЕПТА

(за 4 - 6 порции)

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 

Накиснете осолената треска предварително, както е описано по-горе.

За чесновия сос, обелете картофите, сложете ги в тенджера и ги покрийте със студена вода. Добавете сол и ги оставете да врат, докато омекнат достатъчно, за да се получи много гладко пюре (можете да използвате ръчен пасатор, ако искате).

Добавете всички други съставки и ги смесете добре.

За крокетите, изцедете предварително накиснатата риба и отстранете кожата и костите.

Видеото по-долу показва как обикновено се отстраняват кожата и костите на риба:

Накъсайте рибата на малки парчета (около 1 см) на ръка.

Пресейте брашното в купа и добавете достатъчно вода  като смесвате двете съставки до получаването на твърдо и леко лепкаво тесто. Добавете рибата към тестото, и копър или джоджен, ако използвате, и разбъркайте добре.
 
Налейте около 1 см зехтин в голям тиган и нагрейте до средна температура. Пуснете няколко супени лъжици от тестото в горещото масло,

и ги запържете до леко кафяво от долната страна, след това ги обърнете и ги изпържете от другата страна.

Прехвърлте ги върху чиния с кухненска хартия, за да поеме излишната мазнина.

Сервирайте крокетите горещи или топли, придружени от студения чеснов сос.

Леки пости! (Kali Sacarosti).

Категории: осолена трескаbakaliaros skordaliaчеснов сос25 мартгръцки рецептисредиземноморски рецепти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus