Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кървав сблъсък между представители на политическите крайности в университета

30 Март 2012 / 12:03:14  GRReporter
1759 прочитания

Трима души бяха ранени по време на тежки сблъсъци между крайнодесни и и студенти във факултета по математика и физика в университетския корпус в Атина. Очевидци, които са се намирали в сградата твърдят, че в следобедните часове в четвъртък „група от 15 души с черни дрехи, каски на главите и с железни и дървени пръчки в ръце нахлуха във факултета. Те нападнаха студенти и нанесоха побой на трима от тях, които бяха отведени в лекарския кабинет на факултета за позитивни науки. Понеже раните по главата на единия от студентите няха сериозни се обадихме на бърза помощ, за да бъде откаран в болница”.

Според същите източници нападателите са заплашвали студенти в амфитетрите и централните коридори, като са удряли с прътовете по стени, маси, табла за съобщения. Те викали лозунги и счупили пожарогасители, които взели от залите на математическия факултет и по този начин затруднили дишането на всички, намиращи се там. След това нахлули във факултета по философия, където отново заплашвали и предизвикали щети. Ректоратът на университета информирал полицията, за да проучи случая.

От „Златна зора”, към която са насочени съмненията за предизвикването на сблъсъците, заради пълното съвпадение в облеклото и методите на нападателите с това на нейните членове заявиха, че нямат нищо общо със случая.

Отговорният по въпросите за образованието в Нова демокрация депутат Арис Спилиотопулос обвини „компетентните власти продължават да наблюдават без никаква реакция действията на хора с покрити лица. И това, въпреки че законът за университетското убежище бе отхвърлен с гласувания преди няколко месеца закон за висшето образование, който бе подкрепен от 250 депутати”. Той призова университетските и полицйските власти да поемат принадлежащата им отговорност и да приложат закона.

В съобщение за пресата младежката организация на лявата коалиция СИРИЗА се посочва, че „40 крайнодесни-неофашисти нахлуха във факултета по математика и физика по време на заседанието на общото събрание на студенти с брадви и железни лостове. След нападението на крайнодесните двама студенти бяха откарани в болница с тежки травми, а щетите, които нанесоха в сградата напомнят на методите на „Златна зора”. Левите студенти, също както и крайнодесните виждат провокация зад събитията. „Този вид нападения имат за цел да уплашат борещата се младеж, но и да „узаконят” полицейското присъствие в университетите”, смятат те.

Проблематиката за засилването на насилието, което засяга все по-голяма част от обществото става все по-интензивна в публичното пространство. Коментатори, предимно в социалните и в някои от електронните медии пишат колко опасно е явлението изразът на насилие да се смята за „оправдана от гнева” обществена реакция. Но докато никой не очаква от консервативните сили да реагират, странното е как „прогресивните” леви сили също участват в тази опасна за демокрацията игра.

Някои от анализаторите смятат, че началото бе поставено с протестите срещу президента Каролос Папуляс по време на парада в Солун през октомври 2011. „След това тези действия се разпространиха в цяла Гърция. Дори и да не бяха инициирани, те бяха приети от Левицата. За нападенията срещу Георгиос Даларас – един певец, който е изпял песни-символи за лявото движение в Гърция повечето от левите сили си замълчаха, а някои дори ги приветстваха”, пише в protagon.gr специалистът по комуникация Стратос Сафиолеас.

Известният певец се принуди да прекъсне безплатните концерти, понеже нападенията бяха непрекъснати, а и започнаха да стават все по-опасни. Според коментатора Левицата е почувствала нуждата да се прикрепи към всеки, който изразява позиция срещу меморандума, независимо от това кой е той, нито какви са неговите подбуди. „Не е никак странно, че националистите, които се нахвърлиха срещу Даларас викаха „леви” лозунги”. Не е странен също фактът, че според едно от последните социологически проучвания 45 на сто от онези, които са заявили, че ще гласуват за СИРИЗА имат добро мнение за Панос Каменос”.

Според него, а и според други коментатори „популизмът прилича на удобен автомобил, в който сядат заедно съвсем противоположни помежду си пътници. Известни противници на меморандума, които не биха и помислили да станат част от „Десницата” фигурират по първите места в списъците на предпочитанията на електората на Панос Каменос.

Преди няколко дни депутатът от СИРИЗА Димитрис Пападимулис се обяви срещу строгите полицейски мерки по време на парада по случай националния празник на Гърция в Атина. В същия дух известният сатиричен актьор Лакис Лазопулос сравни в седмичното си шоу мерките за сигурност на парада с онези по време на военната диктатура през 70-те години на 20-ти век.

„В реториката на популизма всяка оправдана реакция по повод икономическата криза потъва в едно море от омраза, което се вълнува все повече. Всички онези, които някога се намираха в тъмните ъгли на протестите вече се намират в центъра и готвят бесилки, стрелбища, народни съдилища за предатели и хеликоптери, които се опитват да спасят депутатите, гласували меморандума от народния гняв. И така днес стигнахме тук. От ругатните до киселото мляко. От киселото мляко до камъните. От камъните до ножовете.

Категории: Общество крайнодесни крайнолеви университет Златна зора насилие
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus