Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Лефкада: природни красоти и плажове без конкуренция

19 Май 2013 / 16:05:48  GRReporter
25298 прочитания

Остров Лефкада има важни забележителности, живописни селища, гъста растителност, впечатляващи заливи с прозрачни синьо-зелени води, организирани  и пусти плажове с изключителна красота, културни традиции и гостоприемни жители.

За онези, които не са я посещавали, Лефкада ( http://bit.ly/12AbHgC ) е по-известна като един от двата гръцки острова (заедно с Евия), до които може да се стигне и шофирайки, както и с впечатляващите си плажове, които са между най-красивите в Гърция. Онези, които обаче познават острова по-добре, ще ви уверят, че той крие много тайни, които го правят известен в целия свят. Островът е четвърти по  население с около 23000 жители о се свързва с областта Етолоакарнания с мост, дълъг 50 метра.

Град Лефкада

 Снимка: www.clickatlife.gr

Главен град и пристанище на острова е град Лефкада, чието градоустройство напомня на рибена кост: хубави тесни улички, малки площади, традиционни къщи, камбанарии и покрити с плочи пешеходни зони. Заобиколен е от морето и морско езеро- един от известните резервати на Йонийско море, защитен от Международния договор Ramsar. На север се намира пясъчната ивица Гира с малко дървета и 4 вятърни мелници.

Заслужава си да се разходите по дървения мост, построен над канала, точно пред пешеходната зона на ул. Мела с кафенетата, ресторантите и баровете до пристанището. Жителите го наричат моста на въздишките или моста на влюбените. Построен е в началото на миналото десетилетие и с архитектурата си придава венециански вкус на града. До пристанището се намира известният парк на поетите.

В града има археологически музей, който подслонява произведения на изкуството,както и открития от палеолита до римската епоха, както и Маринанта на Лефкада, която е между най-големите и добре организираните в Средиземно море.

Близо до село Фрими, малко извън града се намира Манастирът Фанероменис, който е музей на църковното изкуство, а на 2 км южно от Лефкада се намира областта Калигониу, която е обявен за археологически обект и обединява останки от праисторическия град Нирикос.

Снимка: www.clickatlife.gr

Други селища

Най-големият туристически център на острова е Нидри, срещу Прингипониса, в източната част на острова. Има прочут нощен живот и съвременна марина, а от пристанището заминават кораби за Меганиси, Итака, Кефалония и континентална Гърция. Можете да практикувате водни спортове, ветроходство, планинско колоездене, да плувате на водопадите в ждрелото Димосари.

Порос, на югоизток,   е „балконът” на Лефкада, с гледка към островите Аркуди, Оксиес, Итака и Кефалония. Плувайте в прозрачното море на Микрос Ялос, където има и къмпинг.

Планинска Лефкада има клисури, ждрела, извори, богата растителност, редки цветя и живописни пътечки и е идеална за разходки в природата. Заслужава си да посетите ждрелото Димосари, близо до Нидри. Половинчасова разходка по пътеката, която  пресича зеленото ждрело ще ви заведе до един естествен басейн, чиято хладина е алтернатива на плажовете на острова.

В южната част на острова се намира село Василики с прочут нощен живот.  Кораб го свързва с прочутия плаж Порто Кацики, с плажа Агиофили, с Кефалония и Итака. Заливът на Василики е световно известен с особения си климат и е популярен сред сърфистите.

Снимка: www.clickatlife.gr

Заслужава си да се разходите и живописното рибарско село Никиана, построено в подножието на планината Скарос, с вековна дъбова гора, както и морското селище Агиос Никитас на запад и планинското село Кариа с площада, покрит от чинари.

Традиционното село Енглуви е известно с вкусната си леща, която се смята за най-добрата в Гърция. Можете да опитате и нахут, бакла, както и редкия сорт грозде вердзами, което вероятно са донесли венецианците през 1684.

Най-добрите плажове на Лефкада

Плажовете на острова са непрекъснато в списъците с най-добрите плажове на Гърция, а и в света. Лефкада се състои от множество впечатляващи брегове, полуострови и заливи, които образуват малки фиорди. Плажовете, с които е световно известен островът са Порто Кацики, Катизма и Енгремни на западната част на Лефкада. Стръмни бели скали свършват в прекрасен бял пясък и тюркоазени кристални води. Други известни плажове са Амоглоса, Кастро, Гира, Ай Янис, Пефкулиа, Агиос Никитас, Милос и Ялос.

Снимка: www.clickatlife.gr

Източната и южната част на острова предлага малки и големи плажове с камъчета и прекрасни води- Лигия, Никиана, Перияли, Нидри, Десими, Порос, Амуса, Агиофили, Василики.

Околните островчета

На изток от Лефкада има множество гористи островчета, най-известният от които е Скорпиос, който е купен през1963 от Аристотел Онасис и е бил посещаван от множество прочути личности от целия свят.

Малкото островче Меганиси има три селища- Вати, Катомери и Спартохори и три живописни пристанища. Там ще намерите много малки прекрасни плажове  под формата на фиорди- Ай Янис, Спилия, Пасумаки, Амбелакия, Атеринос, Лимонари. На изток на островчетата Каламос и Кастос можете да плувате на самотни спокойни, покрити с камъчета плажове, които са достъпни главно от морето.

Снимка: www.clickatlife.gr

Категории: остров Лефкада Скорпиос плажове Порто Кацики круизи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus