Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Лекарите: Не сме против генеричните лекарства, стига да са чисти и безопасни

28 Февруари 2012 / 19:02:19  Анастасия Балездрова
2340 прочитания

Да или не на генеричните лекарства? Това е една от най-обсъжданите през последните дни теми в Гърция. Като да не стигаше появата на неизвестния на широкия кръг хора термин, една реклама на съюза на лекарите в Атина по радиото предизвика страх сред гражданите и гнева на здравното министерство.

Събитията принудиха председателя на Националната агенция за лекарствата Йоанис Тундас да свика спешна пресконференция с цел да успокои обществеността, че генеричните лекарства са напълно безопасни за човешкото здраве. Според него тяхното използване е широко разпространено в Европейския съюз и е наложително това да се случи и в Гърция, за да се постигне рационализиране на издаването на рецепти, ограничението на ненужното разпространение на лекарства, както и намаляване на разходите за осигурените граждани. От днес по телевизиите тече рекламен клип, в който се обяснява, че генеричните лекарства са напълно безопасни.

GRReporter се свърза с председателя на Съюза на лекарите в Атина Янис Патулис. Той обясни кои са съображенията, които пораждат реакцията на съюза срещу прокарваните от здравното ведомство промени.

„Генеричните лекарства съдържат същата активна съставка, която се съдържа в оригиналните. Патентът на фармацевтичната компания – производител изтича след период от десет години. След това лекарството започва да се произвежда от други производители. На практика става дума за лекарства-копия със съдържанието на активната съставка. Но генеричното лекарство не е напълно еднакво с оригиналното, защото в него се съдържат помощни и други вещества, които спомагат или не за абсорбацията на активната съставка в лекарството”.

Янис Патулис заяви, че гръцките лекари не са срещу генеричните лекарства. „Ние сме „за” използването на марковите и тествани генерични лекарства и особено на онези, които се произвеждат от гръцки фармацевтични фирми. Те са спечелили доверието ни чрез клиничните изследвания и терапиите на лекарите към техните пациенти, в резултат на което тяхното здраве се намира в отлично състояние. От друга страна обаче сме против „анонимните” неконтролирани генерични лекарства, които могат да бъдат внесени от която и да е държава от Третия свят и се произвеждат в подземни помещения там”.

Това, с което не са съгласни лекарите е разпоредбата на новия закон за здравеопазването, чието гласуване предстои, в която се предвижда, че те няма да предписват дадено лекарство, както днес, а активната съставка. Фармацевтът пък ще дава на пациента двете най-евтини генерични лекарства, които я съдържат и са налични. „Според нас това е проблем, понеже отговорното лице за терапията е лекуващият лекар и никой друг. Когато той предпише само активната съставка и фармацевтът даде най-евтиното генерично лекарство, което в повечето от случаите ще бъде „неизвестно”, тогава за терапията няма да е отговорен лекарят, а поетият медикамент. Защото пациентът поема активната съставка, но не е ясно доколко тя се абсорбира от неговия организъм”.

Той признава, че генеричните лекарства не са новост за Гърция, както и за останалия свят. В същото време обаче посочва, че проведените в Гърция изследвания са недостатъчни. „Разликата е в това, че според председателя на Националната агенция за лекарствата през последните пет години са били проведени хиляда проби на 7 300 лекарства, хиляда от които са генерични. Това означава, че контролът не е бил достатъчен, заради недостатъчен персонал в агенцията. Нашите съображения се пораждат от факта, че няма да е ясно дали дадено, неизвестно никому генерично лекарство ще е достатъчно за  терапията на пациента от гледна точка на неговата дозировка и способността да се абсорбира от човешкия организъм”.

Лекарите смятат, че въвеждането на тази система ще бъде „катастрофално за общественото здраве. То ще предизвика объркване сред лекарите и най-вече сред пациентите. Днешните ни изявления ще останат като наследство за утрешния ден, когато отговорностите на онези, които няма да са се вслушали в тях ще бъдат големи”, казва Янис Патулис.

Той се позова на 18-те европейски страни, които е трябвало да бъдат позитивно насочени към иновативно лечение на болести като рак, Алцхаймер и Паркинсон, чийто брой вече е намалял на 12. „Натискът от наша страна може и да успее да намали още повече техния брой и гръцките граждани да не се чувстват като граждани от „втора ръка” спрямо другите европейци, поне що се отнася до техните заболявания”.

Към това мнение на лекарите се придъединяват и членовете на дружеството на болните от рак в Атина. „Ние смятаме, че само лекарите са в състояние да преценят кои са необходимите лекарства. В парламента ще гласуват закона, но не е ясно кой гарантира тяхното качество, както и това, че именно те са лекарствата, които пациентът трябва да приеме”.

Според председателката на дружеството Зои Граматоглу, онкоболните в страната се опасяват, че може да има и закъснение във вноса на лекарствата, понеже в закона се посочва, че преди да бъдат внесени в Гърция, те трябва да са внесени и в останалите 18 страни”.

Категории: Общество лекари генерични лекарства разходи за здравеопазването онкоболни фармацевтични компании
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus