Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Линч посред бял ден в центъра на Атина

27 Юни 2012 / 16:06:53  GRReporter
1714 прочитания

Недостойна за европейска страна сцена се разигра рано сутринта в центъра на Атина. Около 09:30 един мъж, вероятно с произход от Северна Африка бил забелязан да бяга чисто гол по централния булевард Акадимиас. Устата му била окървавена и го преследвали десеттина души, които очевидци определят като наркозависими.

На ъгъла на улиците Акадимиас и Вукурестиу мъжът паднал на земята, изтощен от преследването. Гонещите го наркомани се разпръснали веднага, твърдят очевидци.

„Извиках полицията веднага. Дойдоха след около 15 минути, заедно с линейка. Освен че са шокиращи, подобни случаи са добре дошли за крайнодесните групировки”, заявил за вестник Вима адвокатът, който предоставил на изданието снимката с падналата на земята жертва на преследването.

До момента не е ясно каква е била причината за този невиждан досега публичен линч. Обстоятелствата се очаква да бъдат изяснени от показанията на жертвата пред полицията.

В същото време се появиха нови разкрития за разбитата от полицията банда „на обирджиите с Калашници”, която в продължение на месеци обираше банки и  участваше в престрелки с полицията. Както става ясно от разследването членовете на престъпната група от една страна протестирали срещу престъпленията, извършени от чужденци и минути по-късно организирали обири с автомати и експлозиви.

Някои от участниците в бандата от град Кавала с афинитет към крайнодесните организации и тяхната дейност са били водещи фигури в протести срещу чужденците, които определяли като „опасност за сигурността на града”. Същите тези хора обаче имали цял арсенал от различни най-съвременни оръжия, с които често престъпвали закона и убивали всеки, който се изпречвал на техните планове.

Високопоставени представители на полицията за заявили за изданието: „Изненадахме се, когато установихме, че някои от заловените за обира преди два дни са участвали в мълчаливия протест, който се проведе на 1 юни пред сградата на полицейското управление в Кавала. Те бяха запалили свещички в знак на протест за гърците, които са станали жертви на нападения от страна на чужденци, както сами посочиха. По думите им, те са искали „да припомнят на полицаите клетвата, която са положили да защитават гръцките граждани и да отдадат почит на всички гръцки граждани, които са били убити от нелегални имигранти”. Освен това те поискаха нелегалните имигранти да бъдат екстрадирани. Няколко дни по-късно установяваме, че някои от тях, които ни обвиняваха в толерантност към нелегалните имигранти, са стреляли срещу нас по време на обири”.

Показателен е фактът, че след няколко дни и по-конкретно на 18 юни протестиращите са се опитали да оберат две банки: в селата Родоливос до Серес и Керамоти до Кавала. И в двата случая те стреляли срещу полицаите, които се опитали да им попречат и открили огнестрелен огън срещу местен полицейски участък.

Обвинените по този случай лица се явиха пред районната прокуратура в Кавала във вторник. Според източници от записани телефонни разговори, които са част от досъдебната преписка става ясно, че някои от тях са свързани с крайнодесни групировки.

Заслужава да се отбележи, че от Златна зора се готвят да подадат съдебен иск срещу обвиненията, че конкретните лица са свързани с организацията.

Категории: Общество нападение имигрант линч наркозависими обирджии крайнодесни групировки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus