Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ливадия, младите й мъже и сувлакито

22 Февруари 2014 / 12:02:40  GRReporter
1911 прочитания

Между планините Парнасос и Еликонас се намира Ливадия, столица на областта Виотия.

През античността много прочуто е бил Оркаулът на Трофони, чиито следи можете да намерите днес на съответния археологически обект, а по времето на Йоан Каподистрия градът започва да се развива, жителите му, които били избягали в други градове се връщат, и през 1841 Ливадия е вече между икономическите центрове на новосъздаденото гръцко кралство.

Днес Ливадия е известна със съвременната си инфраструктура и ... 40-те млади мъже (както се пее в народната песен), както и разбира се, с вкусните сувлакита и скарите, на които се пекат уникални печени агнета, чевермета и кокореци.

Освен това областта е привлекателна за туристите през периода преди Велик ден, заради обичая „ямата”, при който целият град се превръща в една огромна скара.

Забележителности

Ливадия има много забележителности и можете да посетите исторически и културни обекти, както и места за развлечение.

Разходете се в района на Крия (където са изворите на реклата Еркина), по покрития с плочи център на града с красивите дървета, течащите води и многото малки водопади. По течението на Еркина ще видите каменни мостове с удивителна красота и забележителна техника, които са от периода на османското владичество, а също така воденицата, тепавицата, както и старите сгради,. От изворите на Еркина се снабдява с вода целият град.

В музея можете да видите експонати от текстилното производство, земеделски оръдия, домашни съдове, както и колекция от стари фотографии.

От този район можете да продължите за ждрелото на Крия. Пътят завършва до едно плато, отвъд което разходката може да бъде продължена  по  относително трудна пътека, която води до моста Трихино. В ждрелото има  парк за катерене с 15 маршрута.

Заслужава си да видите Часовниковата кула, построена през периода на латинското владичество, и да се разходите по двата централни площада на Ливадия, свързани от пешеходна зона.

Можете да разгледате и византийската крепостта, която е разширена от латините и каталаните.Намира се на хълма Свети Илия и се издига над града, предлагайки уникална гледка.

От Ливадия можете да правите екскурзии до ски курорта Парнасос, както и към планината Еликонас.

 

Категории: Ливадия Виотия сувлаки Парнасос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus