Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Любителите колоездачи превзеха Атина

08 Май 2011 / 15:05:59  GRReporter
2540 прочитания

Хиляди любители на колоезденето се събраха тази неделя в центъра на Атина, за да вземат участие в годишната обиколка на столицата. Инициативата се провежда за шеста поредна година и целта й е гражданите да се обърнат към по-здравословен начин на живот, като препрочетат колелата като средство за превоз, вместо моторите и колите.

„Когато идеята се роди и решихме да направим първата обиколка на Атина, имаше само около 300 колоездачи, които взеха участие. Миналата година имахме почти шест хиляди колоездачи, а по първи изчисления между осем и десет хиляди души вземат участие тази година”. Така коментира повишаването на интереса на столичаните от ползата на колелото в градски условия Тасос Александракис, който е член на организацията на любителите колоездачи и говори специално за читателите на GRReporter. Той заяви, че най-амбициозната цел на гражданската организация на колоездачите е след няколко години, Атина да се превърне в столица без трафик, вредни газове и задръствания.

В района на Педио ту Ареос  в Атина, който бе сборният пункт на колоездачите можеха да се видят хора на всякаква възраст, готови да завземат столицата с позитивния си дух и добро настроение. Колелата също бяха най-различни – от стари модели, които изглежда някой е наследил от дядо си, до супер модерните спортни модели, които може да струват над хиляда евро. Не липсваха, разбира се и малките колоездачи, който с помощните си колелца и малките си предпазни шлемове се набираха около родителите си и загряваха за обиколката. Най-голямо впечатление ми направиха столчетата с предпазни колани за малки деца, които родителите прикрепят върху рамките на колелата. Така маничета на повече от година могат да чувстват вятъра в косите и да прекарват време с родителите си, докато големите съчетават спорта с удоволствието.

Обиколката е символична и минава през най-големите пътни артерии на столицата с една спирка пред парламента. Самата идея за обиколката идва след като кметството на Атина реши да забрани правото да се вкарват колела в метрото през 2005. До 2004 година, когато Атина подслони Олимпийските игри гражданите можеха свободно да вкарват колело във вагоните на метрото, за да избегнат опасните райони от столицата, където трафикът е засилен и има опасност за колоездачите. Особена трудност за любителите колоездачи е създавал предпоследният на столицата Никитас Какламанис, който не е бил привърженик на идеята за обиколката на Атина от непрофесионалисти. Тасос Александракис обясни, че сегашният кмет Георгиос Каминис е по-приателски настроен към инициативата.

„Ако искаме да сме модерна европейска столица не може да слагаме всевъзможни пречки на гражданите, които искат по-чиста столица и по-екологичен град” , заяви един от ентусиастите, който взима участие в инициативата всяка година в последните три. Той разказа, че идеята на обиколки като тези е да повиши обществения интерес към алтернативите методи на предвижване, които не вредят на околната среда. Това е и причината той да си купи колело. Мъжът обясни, че много често на човек му е трудно да се надигне от дивана, за да отиде във фитнеса да по спортува, след дълъг ден в работата. Трудно също така е да се решиш да вземеш колелото, за да отидеш до някъде, особено ако бързаш. „Независимо от това идеята, че все повече хора виждат начин да съчетаят полезното с приятното и колелото намира все по-голямо място в живота ни. Ползите са очевидни: по-здраво тяло, по-малко вредни газове в атмосферата, по-чист град.

Категории: Общество колоездачи любители Атина
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus