Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Манастирската диета става запазена марка

14 Май 2014 / 11:05:28  GRReporter
1349 прочитания

Гръцкото министерство на земеделието и храните обяви, че предстои създаването на знак за около манастирските зони, който цели да свърже гръцката манастирска диета с международното вегетарианско движение. Знакът ще се предоставя и на ресторантите, които ще предлагат представителни за начина на хранене в манастирите ястия в рамките на определените зони.

Манастирската диета се смята за продължение на хранителните навици в Древна Гърция, които са били съхранени във Византия чрез християнството и са били част от класическия модел на хранене на гръцките семейства до края на 70-те години на 20-ти век. Със създаването на запазената марка министерството цели да запознае широката публика с манастирската диета и кулинария и същевременно да подпомогне местните производители на земеделски продукти и туристическите фирми в регионите около манастирите.

Идеята бе представена на конференция на тема: „Манастирска диета, земеделско производство и развитие на земеделските региони”, която министерството организира в новосъздадения музей на гастрономията в централния атински квартал Псири.

Университетски преподаватели, изследователи и лекари представиха ползите за организма от манастирската диета, както и нейната връзка с всекидневните традиционни ястия . „Решаваща роля за начина, по който се храним имат както нашата култура, така и религията ни, която е повлияла значително на нашата гастрономия”, посочи преподавателката Георгия Кофина.

Според други изследователи „80 на сто от всекидневната ни диета е идентична с тази в монашеските общини”. Те посочват, че манастирите също биха могли да бъдат включени сред производителите на продукти със запазени марки за произход и продукти със защитено географско указание. „Не трябва да забравяме, че манастирите са съхранили традиционните за Гърция култури и, разбира се техните семена”, подчерта бившата директорка на Центъра за  етнография към Атинската академия Екатерини Полимеру – Камилаки.

„Гърците не са добре запознати с манастирската диета и ползата за организма от нея. Изследвания показват, че тийнейджърите са се отдалечили от традиционния начин на хранене и това е една от основните причини за тяхното затлъстяване”, каза богословът – учител Йоанис Анастасопулос. Той се позова на данни, според които по време на междучасията учениците на възраст 6-12 години хапват сандвичи в процент 28 на сто, тост – в процент 20 на сто, 10 на сто ядат кроасани, едва 5 на сто хапват някой плод, а 8 на сто не ядат абсолютно нищо.

Основните продукти в манастирската диета са рибите, морските дарове, туршиите, бобовите култури, плодовете, зеленчуците, зехтинът, хлябът и медът и затова е смятана за един от най-здравословните начини на хранене. Участниците в конференцията отбелязаха, че тя може да бъде приложена частично или изцяло в хранителните навици на определени групи от хора със специфични изисквания или предпочитания по отношение на храненето като диабетици, хора със сърдечни заболявания, спортисти и други.

GRReporter предлага една рецепта, представена в предаването на популярния кулинар Илиас Мамалакис.

Треска по манастирски

Продукти:

10 сушени домати

200 гр. гъби

1 зелена чушка

1 жълта чушка

5 скилидки чесън

10 малки глави лук

3 стръка праз (само бялата част)

2-3 картофа

3 тиквички

2 моркова

½ килограм риба треска

1 чаша за вода зехтин

3-4 с.л. доматено пюре

1 с.л. риган

1 с.л. лют червен пипер

сок от 1 ½ лимон

Изпълнението на рецептата гледайте тук:

Повече манастирски рецепти можете да намерите в сайта на монасите от Света гора: www.monastiriaka.gr/sidages.php

Категории: Общество манастирска диета хранене запазена марка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus