Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Мани- каменното цвете

05 Април 2014 / 12:04:32  GRReporter
2201 прочитания

 Ако искате да си починете, наслаждавайки се на безкрайната синева, и сте почитатели на „малко думи, но добри”- Мани е идеалната дестинация за това. Селата на Мани са от най-живописните в Гърция, и се намират само на около 240 км от Атина. За щастие. Пътят е добър и няма да се отегчите. Какво си заслужава да видите?

Лимени, стръмното

Това  мъничко традиционно селище в южния край на залива, се намира на 5 км от Ареополи и е любима дестинация. Не само защото къщите са почти над морето, давайки както усещане за свобода, а и защото е едно от  най-красивите села в околността. Можете да се насладите на морето, което е наградено със син флаг заради чистите си води.

Семейство Мавромихалис

Селището е тясно свързано с историческото семейство Мавромихалис. Тук се намира кулата на семейството, Палати Мавромихалис (Дворецът на Мавромихалис). По времето на Петро бей Мавромихалис, последния бей на Мани, тук е щабът на маниотите преди и по времето на революцията от 1821.

Наблизо е манастирът Панагия Вретис, построен през 1731 и си заслужава да го посетите и да се насладите на иконите му. Можете да се разходите в Нео Итило и в Каравостаси, които са наблизо.

При Такис за сардела

Мани е прочут с гастрономията си и в тази таверна в Лимени ще се насладите на прясна риба, която ще видите как се лови. Кулинарна спирка, която не трябва да пропускате е Таверната на Такис. Добре е да дойдете по залез, защото гледката е ослепителна. Може да видите и огромни костенурки във водата да плуват точно до вас.

Итило

Стратис Миривилис пише: „Мани е една малка Гърция, непозната за всички нас и е толкова уникална и впечатляваща, и с толкова силен и специален характер, която не си прилича с никое друго гръцко място”. Това важи и за Итило.

Изправя се гордо на същото място, където е бил античният град Итилон, градът на Менелай, според Омир. Това е идеална начална точка за почитателите на пешеходните разходки. Един хубав маршрут е от Каравостаси до Прифитис Илиас. Тук по време на турското владичество е седалището на най-силните семейства на района.

Пещерата Диру: уникално преживяване

На малко разстояние, по-малко от половин час с кола ще намерите пещерата Диру, която  е  на първо място между трите най-красиви езерни пещери в света, оставяйки зад себе си Пантирак в Южна Франция и Заита в  Бейрут. Не пропускайте да се качите на лодка и да я разгледате от близо.

Категории: пътешествие Мани гледки гастронимия Мавромихалис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus