Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

"Меркел, вън" бе водещият лозунг на протеста на синдикатите

08 Октомври 2012 / 21:10:53  Анастасия Балездрова
988 прочитания

Двата най-големи синдикати в Гърция ГСЕЕ и АДЕДИ проведоха обявения от миналата седмица митинг в навечерието на посещението на немския канцлер Ангела Меркел в Атина.
На площад Синтагма се събраха около 5 000 души - предимно служители в държавния сектор, членове на комунистическия синдикат ПАМЕ, както и обикновени граждани.
Постепенно се появиха представители на извънпарламентарни партии и протестът заприлича на митинг на Негодуващите от миналата година. Те викаха силно лозунги срещу политиката на правителството и Европейския съюз. Специално за Ангела Меркел бяха подготвили голямо пано с цветовете на немския флаг, с което й изпращаха послание, че Гърция се нуждае от “план Б”. Други, по-разпалени викаха лозунги срещу “всички нацисти”.

Малко след 20:00 участниците започнаха да се разотиват, като обещаваха да се срещнат на утрешните протестни митинги.
В същото време центърът на Атина вече бе стегнат в тесен полицейски обръч. Освен желязната преграда пред парламента на булевард Василисис Софияс вече бе разпъната познатата от миналогодишните бурни протести желязна стена. Зад нея и по протежението на булеварда до улица Ироду Атику, където се намират резиденциите на премиера Андонис Самарас и президента Каролос Папуляс бяха разположени десетки полицейски автобуси.
След края на митинга движението по улиците в центъра бе възстановено. Спирките на метрото на Синтагма, Омония и Панепистимио също бяха отворени за гражданите.

Ръководствата на синдикатите обявиха, че въпреки полицейската забрана техният митинг ще се проведе утре в 13:00 на площад Синтагма, както е предвиден. В него се очаква да участват лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас и председателят на немската лява партия Die Linke Бернд Риксингер.

Категории: Общество протест синдикати Синдагма Негодуващи Ангела Меркел
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus