Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Младите гърци празнуват Деня на влюбените в домашна атмосфера

14 Февруари 2012 / 21:02:42  Виктория Миндова
1279 прочитания

Денят на влюбените Свети Валентин може да не е традиционен за гръцката ортодоксална църква, но все пак не малко млади в страната избират да отпразнуват на тази дата любовта си. Балончета във формата на сърчица и надписи “Обичам те!” висят по витрините и подсещат хората, че трябва да казват по-често на любимите си колко те са важни за тях.

“Най-търсени в седмицата преди Свети Валентин са закачливото бельо и ефирните домашни роклички”, казва мениджърката на централен магазин за дамска мода в северните предградия. Тя подчертава, че главно жените се готвят за празника, като искат да изненадат своите половинки с приятната си външност в романтична атмосфера. Големите вериги се съобразяват с икономическата ситуация в страната и пускат на промоция определени стоки, които биха били подходящи за празника. “Най-предпочитани са бельото в червено, дантелите или дългите чорапи от финна материя”.

Въпреки, че много от заведенията в Атина правят специални промоции за двойки във вечерта на Свети Валентин, все повече влюбени, решават да отпразнуват датата 14 февруари в домашна обстановка. Проучване на GRReporter сочи, че само една на всеки пет двойки е решена да излезе, за да празнува навън. “Смятаме да излезем, за да се разнообразим. В предишни години бяхме по-добре организирани - запазвахме си маса в малка таверна, която е едно от любимите ни места, но тази година променихме плана. Просто ще излезем само двамата да изпием чаша вино, без тежки вечери”, разказва за плановете си Стефания, която е на 32 години. Тя каза, че в последната година приятелят й е останал без работа. Финансовото им състояние не им позволява да се оженят, както са планирали преди да фалира фирмата, в която е работил до март 2011. “Пестим пари и гледаме да се съобразяваме със ситуацията, затова и рядко излизаме. Днешният ден обаче ще го отпразнуваме, сякаш нямаме никакви грижи”, заявява решена младата жена.

Икономическата криза е подтиснала сериозно настроението на младите в Гърция, а последните палежи и вандалства в столицата не благоприятстват за подобряването на атмосферата. Перспективите за намаляване заплатите на половина и нарастващата заплаха от нови съкращения не им помагат да се разгърнат в големи жестове, което обаче не спира изобретателността им. Янис на 23 години, който от скоро е романтично обвързан е изненадал приятелката си сутринта със закуска от тост изрязан във формата на сърце. “Това бе единственото, което ми дойде на ум когато се събудих. Не исках да й купувам разни плюшени мечета в предишните дни, а цветята щеше да ги забележи. Закуската от друга страна е важна, а и беше поднесена с любов”, казва за хумористичната си изненада Янис. Той и неговата приятелка също смятат да се насладят на празника в интимна обстановка, вместо да излизат по заведения.

Цветарските магазини се подготвят за празника още от началото на февруари. Набляга се главно на червените рози, карамфилите, герберите и гардениите. “Напоследък освен обичайния пищен букет, предпочитанията се прехвърлят и към цветята в малки стъклени вази с цветна пръст или гел, аранжирани с пластики във формата на сърце”, обяснява тенденциите по празника собственикът на цветарския магазин на улица Халкидос в атинския квартал Патисия. Той казва, че традиционно гърците предпочитат да подаряват малки саксийки с насадени цветя по различни поводи, но на Свети Валентин букетите са най-търсени. “Подобни празници за нас са добра възможност да поработим малко повече. Не е лесно и хората не искат да харчат много пари, защото не знаят как ще осъмне Гърция не следващия ден. Затова съобразяваме цените със ситуацията в страната”. Независимо от развитието на икономическата криза, младите в Гърция не се отказват от положителните емоции и намират начин да отпразнуват любовта си по подходящ начин. 

Категории: Общество Свети Валентин празник криза Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus