Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Млечен пудинг с бадеми и шам фъстъци

30 Януари 2014 / 18:01:26  GRReporter
1707 прочитания

Даниел Лахана

Освен със своите сиропирани сладкиши Турция е известна и с по-леките си и кремообразни млечни пудинги с преобладаващо количество ядки. Тази конкретна рецепта включва шам фъстъци и бадеми, но ако не можете да намерите шам фъстъци можете да си направите „бадемов пудинг”, използвайки двойно количество бадеми, които ще „завиете” с 250 грама сметана, когато сместа се охлади.

                                                                           ***

РЕЦЕПТА

(за 8 порции)

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

*Ако не използвате готови смлени ядки можете да си смелите сами, очевидно не от осолените. Първо накиснете обелените ядки в кипяща вода за 5 минути и след това ги смелете на прах с кухненски робот. (Внимавайте да не ги смелите прекалено ситно, защото така ще се получи паста!).

В малка купа смесете царевичното нишесте с около 50-100 мл от млякото, докато се разтвори и стане гладко.

Излейте останалата част от млякото в тенджера с тежко дъно, за предпочитане с незалепващо покритие, добавете захарта и ядките и оставете сместа да заври при непрекъснато разбъркване в една и съща посока, а също и откъм дъното на тенджерата, за да не позволите на сместа да залепне и загори. Добавете разтвореното царевично нишесте и оставете да се свари, като  разбърквате непрекъснато в продължение на няколко минути  и се уверите, че няма останали бучки.

Намалете котлона, добавете разбитите яйца и оставете сместа да се вари, като непрекъснато разбърквате. Сместа не трябва да завира. Пудингът е готов, когато се получи рядък крем, който ще се сгъсти докато изстива.

Разпределете пудинга в отделни купички и ги покрийте с фолио (найлон), за да не се образува коричка. Оставете десерта да се охлади преди да го сложите в хладилника.

Гарнирайте с кокос и шам фъстъци и го сервирайте студен.

След двуседмично прекъсване на нашето средиземноморско пътуване ще се отправим към следващата ни дестинация – Сирия.

Категории: Средиземномориерецепти от Турцияшам фъстъкбадемимлечен пудингKeskulдесерти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus