Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Многохиляден протест поиска оставката на правителството

27 Ноември 2014 / 13:11:22  GRReporter
759 прочитания

Симона Пенева
    Многохилядна демонстрация в центъра на Атина поиска оставката на правителството с аргумента, че “няма надежда за гръцката икономика при тези управляващи”. Протестът е организиран от най-големите гръцки профсъюзи, които обявиха 24-часова обща стачка днес. В стачката се включиха работещи в държавния и частния сектор, училищата и университетите останаха затворени, болниците обслужват само спешни случаи, не летят самолети и не плават кораби, парализиран е градският и междуградският транспорт в цялата страна.
    Протестното шествие започна с митинг на синдикатите на площад “Клавтмонос”, след което демонстрантите се запътиха към площад “Синтагма” и сградата на гръцкия парламент. Присъстват около 10-тина хиляди души - мъже, жени, младежи, пенсионери.
 Протестиращо куче с плакат: "няма кокали". Ето и мнението и на други участници в протеста:

    „Този протест не стига, но е поне една стъпка напред. Трябва да мотивираме служителите, да им покажем, че трябва да защитят правата си.”, казва частен служител, чиято заплата е намалена с 20%.  „Аз участвам с душата си в този протест. Какво имам в предвид? Искам да ги видя да се махнат. С тази политика, няма начин да се развие икономиката ни. Трябват ни промени. Днешният протест им показва, че още сме тук и не сме се отказали.”, сподели г-жа Комуну, държавен служител.
    „Положението е отвратително. Ужасно образование, ужасно здравеопазване, ужасна държавна администрация, всичко е ужасно. Аз съм учител и моята заплата бе намалена с 30%. Не съм съгласна с това „развитие в икономиката”. За да има такова, не стига просто да има пари в банките, а трябва да се осъщустви едно равенство в социален план”, споделя Ксанти Карадима.
    „ В момента съм безработна. Преди работих в болница. Държавата ни оставя на много заден план дори в личния ни живот, защото е много трудно да намериш работа, а и бавно става. За да има някакъв напредък в страната ни, трябва да се организираме, трябва да има някакъв положителен изглед за утрешния ден. Нека си мислим какво ще стане от утре за напред. Искаме бойкот. Правителството ни в момента е правителство на бедност и расизъм. Ако искаме развитие, трябва да се сблъскаме с Европейския съюз. И, разбира се, най-важното, опрощаване на дълга” , заявява демонстрантка на име Стела.

    „Тази ситуация е безпрецедентна. Имаме изключително високи данъци, нямаляване на брутния вътрешен продукт и приходите на гръцкия гражданин. Моите данъци тази година възлизат на 25 000 евро. Няма как да ги покрия с парите, които изкарвам. С около 70% спадна печалбата тази година. Все едно са ни дали един камък, които ни влече все по-надолу. Ние сме тук, да покажем реалността. Повече от медиите само правят пропаганда, не представят истината, казват, че всичко е идеално и хората са добре, а реалността е съвсем различна. Смятам, че все някога ще има развитие в нашата икономика отново. Заради Европейския съюз, обаче, Гърция намали драстично своето производство.”,казва господин Янис от Главната Конфедерация на специалистите занаятчиии и търговци в Гърция. "Трябва ни промяна в политиката. С такива представители-убийци в правителството, няма да има развитие.”, споделя Василис, чиято пенсия е намалена с 60%.

 

„Участвам, за да възвърна отново живота, който имах и ми отнеха, да защитя правата си за качествен живот. Моята пенсия стана по-малка от половината, която вземах преди време. Надежда за икономическо развитие? Никаква”, споделя възрастна жена, която подкрепя партия СИРИЗА.

    Към протеста се включиха и нелегални имигранти, които вече дни наред демонстрират пред сградата на парламента с искане да получат статут на бежанци. За утре в 12,00 часа е насрочена пресконференция на техни представители и правозащитници. Протестното шествие се проведе при силно полицейско присъствие, но до сблъсъци не се стигна.

Категории: обща стачка гръцки синдикати протест срещу кредиторите незабавна смяна на правителството
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus