Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

На Балканите се наблюдава силна сеизмична активност

17 Септември 2013 / 17:09:33  Анастасия Балездрова
2168 прочитания

Започналата през август сеизмична активност в региона на Амфиклия продължава да предизвиква тревога сред жителите. След първото земетресение, което бе  с магнитуд от 5,1 по скалата на Рихтер над 60 къщи в различни села в област Фтиотида бяха обявени за негодни.

Въпреки очакванията на жителите, че това е било основното земетресение, последвалите трусове бяха не по-малко осезаеми. След двата труса с магнитуд от 4,5 и 4,8, които бяха регистрирани в понеделник, днес сутринта регионът отново бе разлюлян от два последователни труса:  един с магнитуд от 3,9 в 08:46 и втори с магнитуд 4,2 в 10:39. От първото земетресение досега бяха регистрирани над 1 300 вторични труса, 900 от които със степен между 1 и 1,2. В шест от случаите обаче той бе над 4 по скалата на Рихтер.  

Сеизмолозите следят с повишено внимание сеизмичната активност в региона на Амфиклия и никой не смее да се ангажира с констатацията дали земетресението на 7 август е било основното или ще последва друго, с по-силен магнитуд. В същото време призовават жителите и местните власти да са нащрек, да продължат проверките на публичните и жилищните сгради, които са претърпели щети.

GRReporter се свърза със сеизмолога Константинос Папазахос, който определи сеизмичната активност като нормална за конкретния регион.

Г-н Папазахос, как коментирате  високата сеизмична активност в Гърция?

Не бих казал, че в момента наблюдаваме особена сеизмична активност в Гърция. Явлението, което следим  в региона на Амфиклия е местно. Той е разположен върху разломи, за които знаем, че генерират такива трусове. Сеизмичната активност там започна на 7 август и очевидно процесът не е завършил. Следователно местните органи и жителите трябва да предприемат необходимите мерки за сигурност. Когато сеизмичната активност се намира в процес на развитие е много вероятно да последват трусове със същия или по-висок магнитуд. Затова трябва да се предприемат мерки за сигурност като например жителите да не използват жилищни сгради, които са претърпели щети.

В една статия на френския всекидневник Le Monde се посочваше, че в региона на Гърция се очаква масивно земетресение. Реална ли е тази опасност според вашите наблюдения?

Става дума за огромно недоразумение. Медиите преведоха статията неправилно от френски и разпространиха, че съвсем скоро в Гърция се очакват земетресения с магнитуд  от 9 по скалата на Рихтер.

Всъщност, в статията на Le Monde пишеше нещо съвсем различно. Става дума за преценката на учени, която бе базирана на факта, че съвременните сгради се строят, така че да издържат при земетресения, чийто период на повторение е приблизително 500 години. Те описваха очакваните макросеизмични интензитети, които показват щетите, а не магнитуда на земетресението. Те се измерват по съвсем различна скала (Европейска макросеизмична скала EMS-98 – б.а.), по която 12 обозначава пълно опустошение.

И така, смисълът на текста в Le Monde беше, че в много региони в Гърция очакваме интензитети, тоест щети с размер 9. За сравнение, такива и вероятно малко по-големи щети щети предизвикаха в най-критичните региони земетресението в Атина през 1999 (с магнитуд 5,9) и земетресението в Солун през 1978 (с магнитуд 6,6). За съжаление изразът „макросеизмичен интензитет 9 ”  беше преведен неправилно като „магнитуд  9”, а периодът от 500 години не беше изобщо споменат.

Напоследък се отчитат леки трусове и в България и в целия регион на Балканите. Имат ли връзка помежду си земетресенията в различните страни?

Те нямат пряка, но със сигурност съществува една по-обща връзка. Както в България, така и в Гърция земетресенията се дължат най-вече на притегателните сили. Образно това изглежда като че ли една невидима ръка дърпа региона едновременно и го разкъсва почти в посока изток-запад. Разломът в Амфиклия, както и тези в региона на Пловдив и София са разположени почти по оста изток-запад. Същото е в Солун и в много други региони в Гърция. в този смисъл можем да кажем, че имат една много обща връзка, но не можем да кажем, че причините, които ги пораждат са еднакви. Малката сеизмична активност, която се отчита в България или в други региони на Балканите не може да се свърже директно с активността в региона на Амфиклия.

Следователно казвате, че не можем да говорим за необичайна сеизмична активност на Балканите.

Не, в никакъв случай. Тук говорим за една постоянна активност. Не си даваме сметка, че регионът на Амфиклия, където годишният магнитуд е около 6,3 по скалата на Рихтер. Това означава, че всяка година имаме поне един трус с този магнитуд. Не е изключено в дадена година да няма такова земетресение, но през следващата ще имаме два. А едно такова земетресение може да бъде последвано от 20 вторични труса с магнитуд от над 5 по скалата на Рихтер.

Регионът е сеизмичен и трусове като вчерашните са напълно нормални. А ако те се бяха случили в отдалечен от населените места регион, нямаше да предизвика толкова голям интерес. Нека припомня, че през лятото имахме едно земетресение в морето на юг от Крит с магнитуд над 6 по Рихтер. Но понеже беше далеч от бреговата ивица не му обърнахме толкова голямо внимание. 

Категории: Общество сеизмична активност земетресение магнитуд
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus