Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

На Гърция не са необходими избори, а реформи, казват читателите на GRReporter

30 Март 2012 / 16:03:19  GRReporter
917 прочитания

Кой ще поеме кормилото на властта на разлюления кораб-Гърция е сериозен проблем, който занимава както гражданите в страната, така и чуждестранните партньори на средиземноморието. В края на миналата годиан Европа се обвърза да налее нова голяма сума в малката европейска икономика, за да не се провокира домино ефекта на финансовия крах в еврозоната. За съжаление гръцкото управление досега не показа, че може да се справи подобаващо с предизвикателствата на днешната криза. Между половинчати реформи и мерки със съмнителен ефект, политическата система на Гърция достигна до извода, че единственият начин да се постигне някакъв обществен баланс в процеса на икономическо прегрупиране  еда се проведат нови предсрочни парламентарни избори. Затова GRReporter попита своите читатели: “Какво очаквате от изборите в Гърция?” и отговорите не могатд а се определят като оптимистични.

 “На Гърция не са необходими избори, а реформи” е единодушното мнение на читателите на, изразено в нашата анкета. На това мнение са 40% от българските ни читатели, 34% от англоговорящите и 37% от посетителите ни в гръцката версия. Това е и твърдението, което надзорната тройка на Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия подкрепяше с пълна сила, докато нещата в Гърция не станата неконтролируеми в края на 2011. Тогава пълният провал на правителството на Георгиос Папандреу доведе страната една крачка преди фалита и стана ясно, че нищо вече не може да продължава по старо му.

Идеята, че политическата система трябва да даде нова визия за развитието на страната се оказва почти утопична възможност за една голяма част от нашите читатели. По темата за изборите, те се спират на отговора: “Който и да спечели, днешната политическа система е неспособна да се справи”. Така смятат една трета от читателите на GRReporter на български и по 36% и 27% на английския и на гръцкия ни сайт. “Следващият парламент ще бъде много раздробен и трудно ще се формира управляваща коалици” е факт, който си личи от всички социологически проучвания за изхода от идните избори. На този отговор са заложили около една пета от всичките ни читатели.

Несигурността, която създава липсата на ясно отявлена партия, която може да поеме властта притеснява както кредиторите на страната, така и гражданите. Тази тревога се изразява и в ниския вот, който е спечелило предпорложението, че: “Обстоятелствата ще принудят двете големи партии да си поделят властта”. Почти никой не вярва, че ПАСОК и Нова Демокрация могат да си съдействат в името на по-доброто бъдеще на Гърция. Затова този на отговор се спират само 7% от българските ни почитатели, 6% от английската версия и 8% от гръцката. На последно място в нашето запитване дойде най-оптимистичния вариант за резултата от гръцките предсрочни избори. “Всички анкети показват, че ще спечели Нова демокрация, която ще успее да изведе страната от кризата” – на тази приказка вярват много малко хора, като най-доверчиви в силата на синята партия изглежда остават гръцките ни читатели. 10% от тях вярват, че Нова Демокрация може да се окаже живителната сила, която ще преобрази страната. Така смятата само 4% от английската версия на GRReporter и 3% от българите.

Моля, дайте вашия вот в новата ни анкета по наболелия въпрос с нелегалните емигранти в Гърция

Категории: ИкономикаПазариОбщество избори Гърция GRReporter
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus