Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Начало на тридневни протести. Единадесет заловени до момента

10 Февруари 2012 / 15:02:15  Виктория Миндова
1215 прочитания

Дъжд от камъни, коктейли Молотов и сълзотворен газ покри отново площад Синтагма в Атина, като естествено продължение на протестите, обявени от Съюза на служителите в частния сектор ГСЕЕ и Синдиката на работещите в държавната администрация АДЕДИ. Те обявиха нова 48-часова работна стачка срещу подписването на втория договор за финансова помощ, който ще донесе окастряне на заплати и пенсии до нива преди влизането на Гърция в еврозоната. Протестните шествия не бяха толкова многобройни, както в предишните дни, но участниците не бяха по-малко гневни.

Протестното шествие на синдикатите започна към 12:00 от Атинския университет с познатите плакати: “Тройката вън!”, “Не искаме Меморандума!”. В същото време синдикалната организация на Гръцката комунистическа партия ПАМЕ се събра на площад Омония, като скандираха подобни лозунги. Двете протестни течения се събраха за момент, след което членовете на ПАМЕ се отправиха към сградите на министерствата на заетостта, здравеопазването и финансите, а синдикалистите от другите два съюза отидоха пред парламента. Там ги чакаха многобройни кордони на специалните полицейски части за борба с размириците, оборудвани с предпазни маски, щитове, палки и флакони със сълзотворен газ. Между стачкуващите се виждаха и фигурите на членовете на анархистичните организации, които наблюдаваха протеста и изчакваха правилния момент за действие.

След около двучасово нарастващо напрежение избухна първият сблъсък между полицията и анархистите в долната част на площада между министерството на финансите и улица Филелинон. Избухнаха първите коктейли Молотов и последва дъжд от камъни. Полицията отговори с контраатака и сълзотворен газ, но не успя да разпръсне тълпата. Рояци от хора се затичаха към мястото на сблъсъка. По възрастни хора викаха от задните редици “Кой пазите – тези, които ни ограбиха!”, “Не ви е срам!”. Последваха още няколко атаки и полицията разби групата на улица Филелинон. Полицията направи два ареста на млади момчета. Докато специалните части ги изтегляха от тълпата, едно от момчетата викаше “Помощ, не ги оставяйте!”.

 

Общо полицията залови 11 души, шест от които са арестувани за нападение над полицаи.

След около половин час протестът се разпръсна с обещание недоволните да се върнат на площада през уикенда. В неделя народното събрание трябва да приеме основните мерки, които ще трябва да се приложат, за да получи Гърция помощта. По същото време синдикатите свикват протестен митинг, за да дадат глас на отказа да приемат новата програма. В обръщение към медиите Съюза на служителите в частния сектор заявава, че народът трябва да въстане, “за да окаже отпор на неолибералната вихрушка на тройката, която води страната и гражданите към фалит и унищожение”.

 

Категории: Общество протести Атина сълзотворен газ
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus