Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Нападнаха данъчни служители на проверка в Агия Варвара

21 Декември 2012 / 14:12:38  GRReporter
1476 прочитания

Четирима полицаи бяха леко ранени по време на данъчна проверка на инспекторите в района на столичното предградие Агия Варвара. Жителите на предградието тръгнали да бият служителите на данъчното, след като разбрали, че в района предстои проверка от страна на финансовото министерство. Кварталът е известен като главна резиденция на ромско население и много гърци го смятат за гетото на Атина. Районът е известен с производството и търговията на имитации на маркови стоки и е обществена тайна, че в него полицията и държавата нямат особено голяма сила.

Според официалната информация проверката на данъчните е била инициирана след подаден сигнал за търговия на стоки с фалшиви марки. Инспекторите се насочили към магазините на една от най-големите търговски улици в квартала Елевтерос Вениземос. След като собствениците на магазините разбрали намеренията на проверяващите, блокирали движението на улицата. За да извършат проверките, финансовите инспектори е трябвало да повикат на помощ отрядите за борба с масовите размирици, за да разбият блокадите на жителите и търговците от Агия Варвара. Жителите подпалили кофи за боклук, препречили пътя на данъчните и започнали да хвърлят камъни и самоделни бомби Молотов срещу дошлите на помощ полицейски части.

Общо около 100 човека влезли в схватка с полицията, за да предотвратят контролните проверки на представителите на финансовото министерство. Двубоят е продължил близо един час преди данъчните реално да започнат работата си. Гражданите и търговците от района настояват, че всичко при тях е законно и подобни акции са неоправдани. Данъчните власти обаче са установили в поредица от търговски обекти нарушения – разпространение на стоки с неизвестен произход, неиздаване на първични счетоводни документи, липса на основни разрешителни и други подобни нередности.

Междувременно преструктурирането на данъчната система и реформата в администрацията на финансовото министерство предизвика нов политически скандал в Гърция. Докато данъчните инспектори в Агия Варвара се опитваха да се спасят от линч, двете партии от коалиционното правителство ПАСОК и Нова Демокрация се хванаха за гушите. Заместник-финансовият министър Георгиос Мавроганис (от Нова Демокрация) обяви, че 164 служители оглавяващи местни данъчни управление на страната ще бъдат отстранени от длъжност, защото не са изпълнили новите изисквания, поставени от финансовото министерство за събиране на приходи.

Социалистите смятат, че става въпрос за политическа чистка. Според тях Нова Демокрация иска да смени сегашните служители на средни и високи позиции със свои последователи. Това е следваната в продължение на десетилетия практика, при която са били обещавани и осигурявани добре платени позиции в публичната администрация на ключови гласоподаватели, които могат да осигурят преизбирането на политическата сила в следващия изборен период. Тази практика не е чужда на нито една от двете партии, но с най-голям обем от “уредени” хора през годините може да се похвали ПАСОК.

В края на краищата Мавраганис оттегли решението си да уволни данъчните служители и последна дума ще имат лидерите на двете партии – Андонис Самарас и Евангелос Венизелос. Самите данъчни смятат, че провеждането на подобни рокади е изключително неподходящо в момента. Промените в данъчната система и увеличаването на тежестта върху администрацията изискват избирането на стабилни данъчни мениджъри чрез обективни критерии, а не на партиен принцип, казват от службите. Те настояват правителството да спази всички правила за прозрачност и обективност при избора на нови районни ръководители с идващите реформи.  

Категории: ИкономикаОбщество данъчни проверка Гърция Агия Варвара Мавраганис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus