Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Най-често се давят хората в третата възраст

17 Август 2012 / 13:08:48  Виктория Миндова
1415 прочитания

От началото на юни досега 191 души са загубили живота си в летните води на гръцкото Средиземноморие. Това сочи статистиката в средата на сезона, като 85% от жертвите са гръцки жители, а 15% чуждестранни туристи. Повечето са хора в третата възраст и имат хронични здравословни проблеми, но в печалната статистика не липсват и обикновени туристи в активна възраст, които не са се съобразили с правилата на сигурност при морското летуване. GRReporter се свърза с Николас Йованидис, който оглавява Националната академия за обучение на морските спасители. Той се съгласи да разясни кои са най-големите рискове в морските почивки и какви правила трябва да спазват летуващите, за да се избегнат фатални инциденти.

Спасителите съветват летовниците по морските курорти никога да не влизат в морето след като са похапнали. “Трябва да минат около три часа след последната ви храна преди да влезете да плувате”, казва Йованидис. Освен това не трябва да се ходи на плаж, ако чувствате глад. При глад, чувство на отпадналост или липса на сили, човек не трябва да се излага на силното лятно слънце, още по-малко да влиза във водата. Спасителите предупреждават, че е строго забранено да се плува, ако туристите са консумирали алкохол. Това е една от най-честите причини за удавяне при хората в активна възраст. Най-уязвими в морето остават обаче възрастните хора и децата. “Ние съветваме хората в третата възраст и малките деца да посещават плажа или рано сутрин или следобед. Тогава слънцето е по-меко и опасността от прегряване и други нежелани инциденти е по-малка”.

Най-честите жертви на морето са възрастните хора. “Основната част от инцидентите се случват при хора от третата възраст, които имат някой здравословен проблем. Затова плувците и почиващите трябва да се съобразяват с ограниченията, които са определени във водата от морските спасители. Не трябва да се влиза надълбоко. Ако човек е решил, че иска да поплува малко по-надалеч, той трябва добре да съобрази разстоянието, така че да му останат достатъчно сили, за да се върне до брега.” За туристите, които посещават Гърция от държави без море и плувна култура, спасителите настояват да посещават регулирани плажове със щатни спасители.

Никога не се гмуркайте във води, които са мътни или не им се вижда дъното. Тези случаи най-често завършват с травми, които могат да се окажат много тежки”, предупреждава Йованидис. Той поясни, че децата също често стават жертва на морето, ако родителите не внимават докато са на плажа. “Всички родители трябва да знаят, че надуваемите перки и пояси за дечица не винаги могат да предотвратят злополука”. Друго усложнение при децата, за което специалистът говори е, че в случай на давене, малките не могат да реагират и да предупредят за опасност. Те са мълчаливите удавници. Те не викат, нито махат с ръце за помощ. “Затова родителите трябва да са много внимателни, защото повечето инциденти се случват на седем метра от началото на вълната”.

Според Йованидис тази година фаталните инциденти са по-малко в сравнение със същия период миналата година. Той подчерта, че в момента в Гърция е пикът на сезона и окончателните данни за лято 2012 ще излязат в началото на октомври. “Всеки живот е ценен и незаменим, но за съжаление няма лято, в което да нямаме неприятни инциденти. Гърция е туристическа страна с 16 хиляди метра морска ивица, от които две хиляди километра са плажове. Ако хората спазват правилата за морска почивка и не предприемат рискове, инцидентите ще бъдат още по-малко”, заяви в заключение директорът на академията за обучение на морски спасители.

Категории: Общество море удавници спасители мерки за сигурност плажове Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus