Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Най-добрите гръцки бири

26 Януари 2014 / 16:01:48  GRReporter
9040 прочитания

Опитайте някои от най-известните гръцки бири, и дори най-взискателните ще се убедят, че те не са по-лоши от вносните.

Алфа: с тежко като историята име

Светла лека Lager бира, хладна, утоляваща жаждата, с богата пяна, пие се лесно и си подхожда с гръцките вкусове. Тя има отличителен аромат и е една от най-старите марки бира в Гърция -на 48 години и е първата бира с гръцко име. Алфа, с блестящия си златист цвят и мек аромат на малц и мая, произведена от Атинската пивоварна според традиционната рецепта, с 42%, гръцки ечемик, а бутилката запазва много прилики с първата от 60-те години.

 Пирайки: от пристанището с любов

 Пивоварната в Пирея произвежда едноименната бира (името й буквално означава „от Пирея”), доста популярна в Атина. Ще я намерите в две разновидности- Pils и Pale Ale. Любовта към естествените продукти и традиционния начин на приготвяне води до създаването на първата чиста, гръцка, традиционна органична бира. Каса е се за бира в ограничено количество, без консерванти,  която ферментира и зрее шест седмици, независимо от сезона. Pils е светла с богата пяна, с леко горчив привкус и лек аромат, докато Pale Але е тъмна, плодова, сладка и ароматна, с пикантен вкус.

Fix: Алики ни предлага...

Известната бира, рекламирана от умното личице на незабравимата Алики Вуюклаки, се върна преди няколко години със същото име и с по класическата рецепта. Създадена през 1864 и научава гърците да пият бира. Бирата се връща през 2010 с почти същата опаковка, и също толкова вкусна у разхлаждаща.

Mythos: Тайното асо в ръкава на Гърция

Това е автентична гръцка светла бира с богата пяна, ярък златист цвят и освежаващ вкус , произведена от подбрани сортове ечемик и хмел. Създадена през 1997, през първата си година събира положителните впечатления на потребителите и през годините печели престижни награди и отличия. Рецептата е резултат от специализацията на гръцкия майстор пивовар на пивоварната „Митос”, както от и партньорствата с водещи европейски школи по бира. Заради качеството си стана една от трите най-големи марки на гръцкия пазар на бира.

Вергина: тежкото оръжие на Северна Гърция

 През 1998 е основана първата гръцка пивоварна в окръг Родопи, където според преданието е произведена първата гръцка бира в древността. И се ражда бира Вергина. Съоръженията на Пивоварна Македония-Тракия се намират в промишлената зона на Комотини, която е избрана , защото е много добре организирана и водата е с отлично качество. Така се произвежда светлата бира Вергина с богат вкус,  и  червената Вергина с кехлибарен цвят и аромат на екзотични плодове. От Пивоварна Македония-Тракия се произвежда също Edelsteiner, принадлежаща към категорията на Premium Pilsner, с приятен лек вкус, а наскоро беше  създадена и Вергина Вайс (пшенична) с богат плодов аромат, напомнящ на карамфил и банан

 

Зеос: Аргос отвръща на удара

Една бира, която идва от Аргос. С характерната си бутилка с йонийски колони в синьо-бял цвят, бирата Зеос се произвежда в разновидностите тъмна пшенична, пилзнер, и светла . Зеос следва вярно немските предписания за производство и няма консерванти. Пилзнер е с богато тяло, лек аромат на цветя и плодове и силен послевкус. Светлата се произвежда по македонска рецепта, има леко тяло, леко сладка е и е много разхлаждаща, а тъмната пшенична е средно горчива и има аромат на карамел, шоколад и печено кафе.

Неда: реката от Месиния в халбата ви....

С произход от Месиния, бирата Неда е автентична светла бира, с класически вкус, богат аромат на хмел и леко пикантна, със златист цвят. Произвежда се от 2009  и спечели освен жителите на Месиния, цялата гръцка общественост. Заимства името на единствената река  в женски род в Месиния, Неда.  Според  митологията, Неда е богиня на водите и с нимфите Тисоа и Агно изкъпали малкия Зевс в реката Лусио, когато го получили от Рея.

 Septem: с аромат от планините на Евия

Една горчива бира с хубави свежи прохладни аромати, произвежда се на остров Евия. С елегантна бутилка, дава приятно първо впечатление  произвежда се в три разновидности: Septem Monday's Pilsner, със златно-меден цвят, кремообразна компактна пяна, интензивни аромати на цветя, цитруси и хмел, леко сладък вкус с отличително присъствие на малц, освежаваща киселинност и силен послевкус, Septem Friday's Pale Ale , със златно-меден цвят, оранжеви нюанси, кремообразна пяна, аромати на цветя, екзотични плодове и лешник, леко сладък вкус и послевкус с аромат на цитрусови плодове и мармалад, Septem Sunday's Honey Golden Ale, една бира произведена с използване на мед.

 

Категории: гръцка бира пивоварни марки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus