Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Най-красивите пещери в Гърция

20 Септември 2014 / 18:09:40  GRReporter
3036 прочитания

Проучването на  гръцките пещери  за много хора е  уникално преживяване и приключение, давайки им възможност да се запознаят с едно чудо на природата и да обогатят знанията си по геология, хидрология, физика, биология, палеонтология и археология.

Геоложката им структура, водите, цветовете и звуци им  трудно могат да бъдат уловени в една снимка или с няколко думи, но ето някои от тях, които вече сте посетили може би, или си струва да посетите в бъдеще.

Пещерата Ангити, Драма


Ако се окажете в района на Драма, заслужава си да посетите пещерата Ангити (нарича се още и Маара), която е най-голямата речна пещера в света, с дължина 21 км. Намира се в Просоцани. От дължината й са проучени 18,5 км, а за посетители са достъпни само 2,5 км, Информация: http://spilaioaggiti.gr/

Пещерата на езерата, Ахайя

На 17 км от Калврита, в село Кастрия, се намират Пещерата на езерата- впечатляваща с цветовете си и особените си сталагмити и сталактити. Това, което прави пещерата още по-специална е необичайната структура, която имат последователните езера на три нива. Дължината на пещерата, която е проучена, е 1,98 км, и по нея са открити различни вкаменелости на хора и животни. През зимата, когато снегът се стопи, пещерата се превръща в подземна река с естествени водопади, а през лятото една част от нея пресъхва, разкривайки коритото и бентове, които достигат височина  4 метра. Информация: www.kastriacave.gr

 

Пещерата Мелисани, Кефалоня

Езерната пещера Мелисани се намира на 2 км северозападно от Сами, на остров Кефалоня, недалече от Каравомилос, и е с дължина от 3,5 км, височина от 36 м, и ширина 40 метра. Открита е през 1951 от спелеолога Янис Петрохилос и е уникален геоложки феномен, тъй като е създадена от механичен и химичен процес, наречен карстификация, при който водата прониква във варовиковите скали, ерозира и създава ями. Вътре в нея се е  сринала голяма част от тавана, разкривайки една завладяваща гледка, а в древността езерото е било част от култа, посветен на бог Пан и нимфата Мелисанти. Легенди казват, че Мелисанти се самоуби в езерото от мъка, защото Пан не отговорил на нейната любов.

Пещерата Алистрати, Серес

Тази пещера се смята за една от най-големите и красиви пещери в Гърция, а и в Европа и е единствената в експлоатация в Македония. Местните я познават отдавна.Но Гръцкото спелеологическо дружество научава за нея едва през 1975 от писмо на общината, когато започва и организираното й проучване. Сталагмитите и сталактитите са с уникална красота, и пещерата всяка година се посещава от 120 000 души.

Информация: www.alistraticave.gr

Категории: пещери Алистрати Ангити Мелисани Пещера на езерата
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus