Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Най-важното бижу за една жена са обиците, защото те могат да преобразят изцяло нейния вид

19 Септември 2011 / 19:09:17  Анастасия Балездрова
6460 прочитания

 

Бижутерският магазин на Мараменос&Патерас се намира на една от най-централните атински улици. Витрините му привличат с естетиката си и с красивите бижута, които се различават от останалите. Собственикът Георгиос Мараменос е избран за един от 500-те най-добри бижутери в Европа. Негови творения са били продавани в Ню Йорк и Япония, а сред клиентите му са и много известни личности, чиято самоличност той не разкри. Известният бижутер разказа за читателите на GRReporter как е започнал своята кариера в бляскавия свят на златните украшения и изрази убеждението си, че въпреки кризата трябва да гледаме на бъдещето с оптимизъм.

Г-н Мараменос, как и кога започнахте да правите бижута?

Имах щастието и нещастието да бъда принуден да работя от ранна възраст. Започнах да работя в работилница за бижута. Постепенно хората там разбраха, че мога да правя нови бижута, понеже тези, които изработвах по зададения модел винаги бяха по-различни от останалите по някакъв начин, винаги добавях нещо от себе си. Те ме подкрепиха и ми дадоха възможността да правя нещата така, както ги виждах аз. Така започнах.

Откога имате своя бижутерска фирма?

Фирмата „Мараменос и Патерас” съществува от 1969. От тогава създаваме оригинални бижута, които са заредени със силни чувства и са продукт на вдъхновение. Колекциите ми са винаги тематични. Последната, която се нарича Дио е свързана с позитивните чувства на човека и по-конкретно на жената в този случай. Основният елемент в бижутата от тази колекция е един равностранен триъгълник. Единият от ъглите представя вътрешната хармония, която трябва да имаме, за да можем да комуникираме чувството си. Другият е познанието, защото трябва да притежаваме знание за това, което правим, сила, за да го приложим и любов. Друг елемент е пеперудата, като символ на невинността и житния клас, който е свързан с творчеството. Древногръцката богиня, която е покровителствала кръга на живота и творенето е Деметра. Затова нарекохме колекцията Дио, което е едно от нейните имена.

Една друга колекция се нарича „Тайни места”. Идеята е свързана с емоцията, която предизвиква една скрита в земята тайна. Всичко започна, когато ми показаха една пещера и ми казаха, че веднъж в нея влязла една коза и търсейки я хората открили във вътрешността пътека към едно вълшебно място с красиви сталактити и сталагмити. Тогава си помислих как е възможно земята да пази една такава тайна за цели векове и ние да я разкриваме просто защото така се е случило. Тази история предизвика в мен тези мисли и една колекция, в която е заложена мистерията на една тайна, която може да пазим с години и изведнъж и съвсем случайно да се появи някой и да я разкрие. Тогава просто престава да бъде тайна.

По този начин създавам своите колекции. Не съм много добър в рисуването на модела, но знам много добре как точно си представям бижуто, чувството, което искам да предам чрез него, както и как да го направя по най-добрия начин.

От какво се вдъхновявате най-често?

От гръцката природа, история и традиция. И това, защото съм се родил, израснал и живея тук. Следователно всичко това, което нося в себе си е гръцко. Затова конкретните бижута не биха могли да бъдат направени от някой друг. Вдъхновението може и да е същото, но изпълнението е различно.

Като пример ще посоча колекцията „Сенки и светлина”, която е вдъхновена от архитектурата на Патмос. Това е един свещен остров, където в зависимост от часа светлината и сенките падат по различен начин и създават архитектурни „заигравки”. Именно те създават емоцията и желанието да ги запазиш завинаги. В колекцията има кръстове, които не са съвсем кръстове, къщи, които може да приличат на къщи, а може би не и т.н. Но не мисля, че един човек, който не е грък би могъл да създаде тези бижута, просто защото преживяванията и спомените му са различни. В този смисъл всяко бижу носи в себе си и миналото на своя творец.

Освен това колекциите непрекъснато се обогатяват. Основната идея остава, но в зависимост от периода може да има промени в дебелината или цвета на бижутата.

Разкажете ни за опита си през всички тези години.

Категории: Общество бижутер злато дизайн колекция история природа вдъхновение мода колие обици
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus