Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Нелегалните имигранти да се върнат там, откъдето са дошли

17 Април 2012 / 11:04:26  GRReporter
1186 прочитания

През последните дни темата за нелегалните имигранти слезе от първото място в тематиката на гръцките медии. Независимо от това обаче реакциите в обществото продължават. В района на Амигдалеза, където ще бъде създаден първият от центровете за задържане групи от граждани проведоха бурни протести, последният от които завърши с ареста на няколко души миналата сряда. Парламентът вече гласува решението за създаването на центровете, но очакванията са, че протестите ще продължат.

GRReporter реши да се допита до читателите си за тяхната позиция по темата не само във връзка с центровете, а за да установи в известна степен доколко европейското общество е готово да приеме жители на страни със съвсем различна култура и в повечето от случаите и религия и да ги интегрира.

Резултатите са много показателни. Читателите и в трите езикови версии на сайта са на мнение, че нелегалните мигранти трябва да се върнат там, откъдето са дошли. Такова е мнението на 36 на сто от гласувалите в българската, 41 на сто в гръцката и 42 на сто в английската версия.

Противно на намеренията на гръцкото правителство, читателите на GRReporter не смятат, че създаването на центрове за задържане ще реши проблема с нелегалната имиграция. В полза на тази мярка са гласували 6 на сто от българските, 3 на сто от гръцките и едва 1 на сто от англоговорящите участници в нашата анкета.

Според повечето от тях Европейският съюз трябва да разпредели по равно тежестта между всички страни-членки. Убеждението, че Гърция не може да се справи сама с огромния наплив на имигранти, на който е подложена заради географското си място се споделя от 25 на сто от българските и 23 на сто от читателите в гръцката и английската версия.

Същият брой участници от гръцката и английската версии смятат, че за решаването на проблема ще спомогне въвеждането на една по-гъвкава процедура за даване на гръцко гражданство и политическо убежище на бежанците. Това мнение се споделя от 16 на сто от българските читатели.

17 на сто от тях предлагат като по-ефективна мярка затягането на контрола по границите на Гърция. В същото време това мнение се подкрепя от 10 на сто от читателите на гръцката и 11 на сто от тези на английската версия на сайта.

Повече от ясно е, че докато на Стария континент не бъде предприета една адекватна имигрантска политика проблемът ще се задълбочава, а заедно с него и обществените реакции срещу явлението. Във всички случаи керваните от икономически бежанци и хора, които бягат от политически режими и военни ситуации в страните си няма да спрат. И дотогава всички опити за решаването на проблема откъслечно и с полицейски акции ще бъдат обречени на неуспех.

Благодарим за активното участие и очакваме вашите отговори на новата ни анкета: Кой според Вас е най-мразеният гръцки политик?

Категории: Общество анкета нелегални имигранти имиграционна политика центрове за задържане
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus