Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Непознатата Драма

19 Октомври 2014 / 15:10:25  GRReporter
5515 прочитания

От праисторическата епоха в района на Драма е съществувало поселището Аркадикос. Историята на града и след това е много значима- през османския период е военен център в южните Балкани, играе важна роля и по време на Гръцката революция от 1821. Към гръцката държава е присъединена през 1913.

Днес е красив град, с много забележителности, културни събития и природа. В града живеят 45 828 жители (2011). Името на града идва от гръцката дума „Идрама”, заради многото води, извиращи в района.

Намира се на 650 км от Атина и на 150 км от Солун.

И природа, и музеи, и воденици, и стени

Точно заради праисторическите й корени и богата история, Археологическият музей трябва да е една от първите ви спирки в града. Там ще научите за човешкото присъствие в района от палеолитната епоха (преди 50 000 години) чак до 1913.

В общинския парк на Драма в центъра на града се намира статуята на свободата, както и паметникът на Колокотронис. Разходката из парка ще ви впечатли със стоте извора, които извират там и чинарите, в стъблото на един от които се е намирала кухнята на едно от кафенетата наоколо.

Паркът Света Варвара има площ от 60 декара и там ще се насладите на цветовете и водите, на езерата с водопадите и на сенките на вековните дървета. Ще видите и традиционните воденици, най-старата от тях е мюсюлманската „Воденица на Зонке”. В северната част на парка е запазен тютюневият склад на швейцарския евреин Ерман Спирер от 1925. Точно пред него са развалините на склада на Йосеф Фарадзи, където са били затворени евреите на Драма през 1943 преди да бъдат изпратени в полските концлагери

Ако сте в Драма по време на празника на Света Варвара, ще се насладите на местния обичай, когато жителите палят свещи на ръчно изработени лодки и ги пускат в езерото. При изворите на Света Варвара се провежда всяка година Песенният фестивал Dramaica Youth Festival. През септември можете да проследите Фестивала на късометражния филм, а през коледните празници – коледния град Онируполи.

Византийските стени

В цяла Драма, и особено в Парка Агия Варвара има разпръснати стари запазени сгради, които придават атмосфера на града. Една от важните забележителности са византийските стени, които са запазени частично в северната част на града, около църквата Света София. Има и други запазени части, разпръснати в целия град, в дворовете на къщите.

За почитателите на религиозния туризъм, църквата Свети Николай е задължителна спирка. Намира се в центъра, и по време на турското владичество е била джамия, наричаща се Ески дзами (Старата джамия) или Джамията на чаршията. В джамията на кръстовището на улиците Армен и Агамемнонос можете да видите стенописи, изобразяващи вроятно Драма през османския период. Разходката в Църковния музей на Митрополията ще ви запознае с икони от 19 век, дарохранителници и други експонати. Не бива да пропускате и византийската църква Света София, на 1000 години, която е най-старата запазена постройка в града.

 

Църквата Свети Николай

Разходка в окръга

На няколко километра извън града можете да посетите пещерата Ангити, която е най-голямата речна пещера в света, с дължна 21 км, а планината Фалакро ви очаква със зимния си курорт, с гледка към Тасос и Пангеос, на височина 1745 м и на 46 км от Драма.

Почитателите на природата могат да прекосят ждрелото Петруса-Пирги, което започва на север от село Пирги и свършва в Петруса, с дължина около 10 км, и да се насладят на дивите цветя, растителността и фауната.

На 60 км от Драма се намира Елатия, една от най-красивите гори на Гърция, а флората и фауната й са между най-значимите в страната.

Село Гранитис също си заслужава да бъде посетено. То е на 31 км северозападно от Драма, с множество дървета и добра туристическа инфраструктура, а в североизточния край на окръга се намира единствената девствена гора в Гърция- Фрактос, с една от най-важните екосистеми в Гърция.

В село Кали Вриси ще намерите традиционни селски къщи, хубави неокласически къщи ще видите в Доксато, а традиционни македонски къщи- в село Микрополи.

Не пропускайте да минете през Неврокопи, където през зимата се отбелязват най-ниските температури в страната, за да видите какво означава истинска зима.

Категории: Драма забележителности Света Варвара туризъм
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus