Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Непознатата Гърция- село Праманта

09 Декември 2012 / 15:12:31  GRReporter
2771 прочитания

Праманта е главното село в областта Дзумерка ( www.clickatlife.gr/story/taksidi/tzoumerka-enas-epigeios-paradeisos-stin-pindo?id=2106463 ) и  е най-голямото с население около 1500 жители. Намира се на надморска височина 840 м.м разположено е амфитеатрално в подножието на връх Стронгила (2107 м), в централен Пинд.  Селото е на 65 км. Югоизточно от Янина и на 70 км.североизточно от Арта.

Вероятно селото е създадено в средата на 15ти век  от преселници –животновъди, и по-късно там се заселват преследвани бегълци главно от Епир. Днес в селото има здравна служба, училища, библиотека, магазини, таверни, барове и пансиони.

Природните красоти на Праманта са безбройни. В центъра на селото ще видите вековния чинар и историческата чешма „Арапис”, както и украшението на селото- църквата „Света Параскева”. В кафенетата и таверните на селото ще се насладите на местните епирски специалитети –месо на скара, пити и невероятни сладкиши.

Планинският релеф, традиционните къщи , богатите гори, реките и водопадите съставят един очарователен див пейзаж и омагьосват посетителите. Трябва обаче най-вече да опознаете местните гостоприемни жители, които са хора, съчетаващи търговията, духовността и културата.

Можете да използвате Праманта като отправна точка за екскурзии в областта и в останалите села на Дзумерка. Едно от местата, които не трябва да пропускате, е прекрасната пещера „Анемотрипа” (Дупката на ветровете) www.pramanta.gr/anemotrypa/index.htm ),  която се намира близо до Праманта, на надморска височина 900 м. През 1960 г. е изследвана от спелеолога Анна Петрохилу и днес 270 м от общо 350 м. дължина могат да се посещават. Пещерата има три нива с впечатляващи сталактити и сталагмити, водопади, подземна река, езерца и прекрасни цветове.

В областта има и интересни църкви и манастири –като историческия манастир „Света Параскева”, църквата  на Аспроклисия и манастирът Кипина, един от най-впечатляващите манастири на Епир, намиращ се на една висока скала.

 

Между забележителностите на областта са и най-големият на Балканите извит мост –мостът на Плака, традиционната воденица на Христи, планинският заслон в Исиома ( www.katafigiopramanton.gr ),  изворите Скала, които са лековити, и др.  Приятелите на планинските разходки ще намерят много маршрути, водещи до връх Стронгила .

В областта Дзумерка има много гори с богата флора и фауна. Там се намира и река Арахтос. От планините Атаманика извират много притоци на Ахелоос и  на Арактос. Близо до реките действат много бюра за алтернативен туризъм, които предлагат някои от най-хубавите маршрути за рафтинг и каякинг в Гърция.

Как да стигнете до там:

С автомобил: от Атина – по моста Рио-Андирио по пътя за Вургарели-Агнанда или през Трикала-Месохора. Разстоянието е 403 км в първия случай и малко по-голямо през Трикала.

Къде да отседнете:

Посъветвайте се със страницитеwww.pramanta.gr/t/diamoni.htm и www.tzoumerka.travel/diamoni.htm . Близо до Праманта в посока на Мелисурги има разклонение, което води до заслона.

 

Категории: Епир Дзумерка Праманта алтернативен туризъм
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus