Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Нощни набези на Златна зора срещу емигранти

03 Ноември 2012 / 12:11:58  GRReporter
1300 прочитания

В петък вечерта членове на Златна зора разбиха витрините на един магазин и причиниха щети на други, предизвиквайки полицията да се намеси и да употреби сълзотворен газ.  12 заподозрени  за участието си в тези епизоди бяха доведени за разпит, а полицейски части остават в района. Един емигрант беше намушкан на ул. Агиос Мелетиос и е в  болница без опасност за живота. Групи от емигранти се събраха на различни места, за да могат да противостоят на заплахите. На мушката в петък вечерта бяха основно магазини на емигранти.  Жителите на района организираха протест срещу престъпността и раняването на гръцкия бръснар в 9 ч. вечерта, но не са очаквали да се стигне до такива нападения. Както подчертават самите те, престъпността в квартала Агиос Панделеймонас се е увеличила многократно, и жителите живеят в страх да не бъдат обрани. Освен това жителите на квартала не смеят  излязат от домовете си, и не се чувстват сигурни дори и с алармите и защитните врати.  

Вчерашните събития  бяха продължение на събитията от четвъртък вечерта, когато  районът около площад Агиос Панделеймонас се превърна за пореден път в бойно поле. Жителите на района поискаха повече полицаи. Въпреки силното полицейско присъствие обаче никой не беше арестуван или поне разпитан. По непотвърдена информация емигранти, които са преминавали през района, са изиграли ролята на катализатор за част от събралите се.

Началото беше поставено в сряда на обед, когато неизвестен влиза в бръснарница  на 40 годишен грък на ул. Михаил Вода. Според свидетелите, става въпрос за африканец. Вероятно с цел да го обере, престъпникът ранил с нож в гърлото и гърдите собственика на бръснарницата, и изчезнал.  Раненият е в болница, без опасност за живота. Жителите на района реагираха на новия престъпен акт в квартала и организираха протестно събрание за същата вечер в 7:30 ч. пред бръснарницата. Около 50 човека се събраха, за да протестират срещу недостатъчното полицейско присъствие. Към събралите се присъединиха и членове на Златна зора. Според очевидци, там са били и депутатите Илиас Панайотарос, Костас Барбарусис и Никос Михас. В изявление партията обаче се заявява, че тя осъжда всяка проява на насилие, и че нейни членове не са свързани с такива изяви.

Протестиращите искаха да се насочат към полицейския участък на Агиос Панделеймонас, но е им беше разрешено. Около 10:30 вечерта  някои от присъстващите започнаха да хвърлят камъни по магазини на емигранти. Според източници от полицията през цялата нощ са нападани емигранти, преминаващи от там.

Обширен репортаж за Златна зора публикува списание „Тайм”. С най-тъмни краски са представени всички нацистки и расистки възгледи, изразени от представители на партията, както и всекидневните нападения срещу емигранти. Цитирани са и изявления на депутата Статис Букурас пред репортер на списанието, че съществува духовно, национално и расово  неравенство между хората, и че азиатците и африканците замърсяват гръцката раса.

 

Категории: Златна зора емигранти нападения Агиос Панделеймонас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus