Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Ново земетресение, този път на Пелопонес

30 Януари 2014 / 10:01:36  GRReporter
1682 прочитания

Слаб трус с магнитуд 4,4 по скалата на Рихтер бе регистриран в региона на град Пилос в югозападната част на полуостров Пелопонес. Според сеизмографите в Геодинамичния институт на Националната обсерватория в Атина и лабораторията по геофизика в Солунския университет „Аристотел” епицентърът на земетресението се намира на 22 километра северозападно от Пилос и 194 километра югозападно от Атина.

Трусът е бил регистриран в 23:04 в сряда, а фокусната му дълбочина е 82 километра.

В същото време вторичните трусове в Кефалония продължават, като повечето са с нисък магнитуд. В сряда не е бил регистриран нито един, който да надвишава стойността от 4 по скалата на Рихтер. Въпреки това сеизмолозите предупреждават, че опасността все още не е преминала, най-вече поради високата сеизмичност на региона.

Както пише читателката на GRReporter  Красимира Георгиева, която живее на острова от 15 години, „тук постоянно стават земетресения, но като това не е имало. Иначе това, което медиите показват е само от една малка част от острова”.

В сряда след обяд започна изплащането на еднократна помощ на жителите, чиито къщи са определени като неподходящи за обитаване на стойност 580 евро. Около 1 200 души продължават да прекарват нощите на кораба „Елефтериос Венизелос”, но нуждите от подслон непрекъснато се увеличават и властите търсят алтернативни решения на проблема.

В същото време стана ясно, че гръцкият министър на вътрешните работи Янис Михелакис и еврокомисарят по въпросите за регионалното развитие Йоханес Хан ще обсъдят вероятността от отпускането на извънредна финансова помощ за Кефалония от европейския Фонд за солидарност. Въпросът ще бъде обсъден на среща между двамата политици на 6 февруари в Атина.

Очаквайте продължение.

Категории: Общество земетресение Пелопонес Кефалония вторични трусове
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus