Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Няма нищо по-хубаво от гръцкото кафе

15 Март 2014 / 12:03:37  GRReporter
1911 прочитания

Дядо с мустаци пие в селското кафене гръцко кафе от дебела бяла чашка. Този образ е добре познат, но се е променил с годините. На мястото на дядото сложете млади хора на по 30 години и вместо кафене- hip downtown кафетерия. Гръцкото кафе излезе на мода.

Чаша гръцко кафе е онова, което ти е необходимо, за да започнеш деня си с оживление и е любим навик на много гърци. Буди ни, подарява ни мигове на наслада и според последните научни изисквания удължава живота.

Кафенце за дълъг живот!

Данните, свързващи дълголетието с употребата на гръцко кафе идват от скорошно проучване, проведено на остров Икария, който е известен като островът с най-голяма продължителност на живота в света. Изследването е осъществено от екипа на професора по кардиология в Медицинския факултет в Атина Христодулос Стефанидис, който е от Икария. Учените изследват потреблението на кафе и влиянието му върху нивото на здраве на възрастните хора на острова.

Проучването се базира на извадка от 71 мъже и 71 жени на възраст над 65 години. Учените описват здравето им и свързват хранителните и другите им навици, между които и употребата на кафе. По-голямата част от тях  (87%) пие традиционно гръцко кафе всеки ден. Екипът решава да се концентрира върху употребата на кафе заради откритията от скорошно проучване, които твърдят, че употребата на кафе може да намали опасността от коронарна болест.

Онези, които пият повече гръцко кафе имат по-добри ендотелна функция, отколкото тези, които пият други видове кафе. Дори и при доброволците, които имали високо кръвно налягане, пиенето на гръцко кафе е свързано с по-добра ендотелна функция, без отрицателни ефекти върху кръвното налягане. 

По този начин те заключават, че гръцкото варено кафе с богатото си на полифеноли и антиоксиданти съдържание и умерено количество кофеин, е много по-полезно за организма ни от всяка друга напитка кафе.

Трябва да се отбележи, че това не е първият път, в който проучване се фокусира върху Икария, тъй като  граничният остров е в списъка с най-високите проценти на дълголетници в света.

От селските кафенета на площада в Колонаки...

И тъй като това проучване стана известно, гръцкото кафе стана синоним на на благосъстояние и дълголетие ... и бохемски начин на живот. Така че не се изненадвайте, ако видите брадати хипстъри да се наслаждават на двойно гръцко кафе или свръхактивни висши мениджъри да го предпочитат пред еспресото ... Гърция отново е на мода! Някой иска ли кафенце?

 

Категории: гръцко кафе проучване дълголетие Икария
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus