Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Обмислят забрана за цигарите slim

15 Февруари 2013 / 17:02:45  Анастасия Балездрова
1754 прочитания

Ново, по-строго законодателство във връзка с производството и употребата на тютюневи изделия подготвя Европейската комисия. Новият регламент ще предвижда пълната забрана на пушенето в затворени публични помещения. Целта е броят на пушачите, които днес са около 29 на сто от гражданите на европейските страни да спадне с 2 на сто, заяви в Атина европейският комисар по здравеопазването и защитата на потребителите Тонио Борг.

Той посочи, че всяка година в Европа умират 700 000 души от заболявания, свързани с пушенето. Тяхното лечение често е продължително и изисква голям брой медикаменти и медицински услуги, които на свой ред увеличават разходите за здравеопазване.

“Мерките, които възнамеряваме да предприемем нямат само фискален характер, те се обмислят с оглед подобряването на качестовото на живот на гражданите”, заяви еврокомисарят.

Един от въпросите, които ще бъдат регламентирани в новия правен текст ще е законодателството за продажбите на електронни цигари. “Твърдението, че електронните цигари не вредят на здравето е напълно погрешно. Те съдържат никотин. Когато количеството надхвърля една определена граница ще се изисква разрешително за тяхната продажба”.

Друга мярка, която се обсъжда е пълната забрана на производството и продажбата на цигарите slim, както и на ароматизираните цигари. “Нашата позиция е, че тютюнът трябва да изглежда и да има вкуса на тютюн. Ароматизирането на цигарите ги прави по-привлекателни. Според статистиките 93 на сто от европейците започват да пушат на въраст под 25 години, а 73 на сто – под 18 години. Тютюневите изделия не трябва да бъдат атрактивни, за да се ограничи броят на новите пушачи”, обясни Тонио Борг.

Той подчерта, че намеренията на Европейската комисия не са да забрани всички аромати, а “само онези, които са толкова силни, че определят вкуса на цигарите”. Особено внимание се очаква да се даде на обозначаването на кутиите, за да е ясно къде и как са произведени цигарите с цел да се ограничи разпространението на контрабандни тютюневи изделия.

Според Тонио Борг Европейската комисия продължава да обсъжда с правителствата на страните-членки и особено с онези, в които тютюнопроизводстото е важен земеделски отрасъл за последствията на мерките. Въпреки това той подчерта, че желаният спад от 2 на сто в броя на пушачите трябва да бъде постигнат в рамките на следващите пет години.  

Категории: Общество Европейска комисия пушене тютюневи изделя регламент Тонио Борг цигари slim
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus