Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Общинските служители обявиха предколедна война на централната власт

07 Декември 2012 / 12:12:19  Виктория Миндова
1466 прочитания

Упоритият отказ на служителите в кметствата и общините да приемат реформирането на трудовия състав според плана за фискална консолидация, продължава да създава проблеми в дейността на организациите за местно самоуправление.

След седмици блокадата на отдел “Служители” в столичната община, 1800 работещи в кметството на Атина останаха без заплата за ноември. Стачните действия, с които заетите в столична община се опитаха да възпрепятстват освобождаването на част от техните колеги, се върна като бумеранг и засегна всички. Блокадата на дейността на отдел “Служители” възпря издаването на други по-важни списъци – поименните списъци за изплащане на заплата за изминалия месец. 

Началото на бъркотията с отдел “Служители” започна, когато общинската администрация бе помолена да изпрати на ресорното министерство списъците с имената на 80 заети на безсрочен договор, за да бъдат освободени до края на годината със 75% от заплатата си. Това предвижда планът за реформа на публичната и общинската администрация, като част от задълженията на Гърция да съкрати бюджетните си разходи според договора за финансова помощ с Европа и Международния валутен фонд.

Една малка част от общо 325 общини в страната изпълниха наредбата на министерството и изпратиха изисканите от правителството данни. По-голямата част от общините решиха да не се подчинят. Смята се, че действията на синдиката на столична община е решаващ за курса, който следват и служителите в организациите за местно самоуправление в останалата част на страната.

GRReporter  се свърза с председателя на Съюза на служителите в община “Атина” Василис Полимеропулос, който представи гледната точка на общинските опозиционери на държавната политика.

“Няма да позволим нито един наш колега да бъде уволнен” е основният мотив, който наложиха синдикалните организации на районните кметства. Стачките и блокадите на общински сгради започнаха още през есента, а в средата на ноември синдикалистите започнаха постоянната блокада на спорния отдел “Служители” в атинската община.

“Това е нашият протест срещу решението да уволнят част от колегите ни”, поясни Полимеропулос. Той призна, че блокадите на общински служби са крайни прояви на активизъм и обясни, че крайните мерки, които иска да въведе правителството предизвикват и съответните действия на съпротива.

“Голяма част от служителите включени в списъците са хора на средна възраст или са близо до пенсия, които нямат шанс да се реализират на трудовия пазар”, поясни синдикалитът. В неформален разговор с общински служители обаче стана ясно, че дори предложените за освобождаване от дейност да са млади и с качества да се реализират в частния сектор, синдикатите няма да отстъпят от сегашната си позиция. Те не смятат, че гръцките общини са претоварени от обслужващ персонал, нито споделят мнението на правителството, че структурата на организациите за местно самоуправление имат нужда от реформа.

Полимеропулос настоява, че правителството действа на ръба на законността в опитите си да приложи фискалната консолидация в общинските служби. Попитахме лидера на синдикалното движение как оправдава възможността да остави всички общински служители в Атина без заплата за ноември в името на това да не бъдат освободени  80 негови колеги, които все пак ще продължат да получават 75% от досегашното си възнаграждение без да работят. “Предпочитам никой от нас да не получи заплатата си за пет или десет дни, отколкото да оставим да уволнят хората включени в списъците” бе категоричен Полимеропулос.

Членовете на синдикалното движение са убедени, че ако продължат стачните действия, правителството ще трябва да отстъпи. От друга страна кметът на столицата Георгиос Каминис е категоричен, че няма да толерира двойни стандарти. Не може отдел “Служители” да е под блокада, когато става въпрос за списъците с хората за освобождаване от длъжност, а да работи нормално, когато общинските работници си искат заплатите. Самият Каминис не е съгласен с мярката на правителството, но не подкрепя протестните действия на общинските служители.

Резултатът от сблъсъка между работещите в общините и държавното управление е, че през уикенда Атина отново ще осъмне с пълни кофи за боклук, без служителите на чистотата и без персонал в районните служби. Заканата на синдикалното движение е, че силата на протестите ще ескалира, ако централната власт не отговори на изискванията им. “Ако искат да посрещнат Коледа и Нова Година със затворени кметства и без общински услуги, нека така да бъде”, заключиха пред GRReporter синдикалисти.

Категории: Общество общини стачки кмества освобождаване на служители Гърция Атина криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus