Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Общинските служители засилват съпротивата си срещу съкращенията

22 Ноември 2012 / 18:11:31  Анастасия Балездрова
1141 прочитания

Служителите в гръцките общини продължиха и днес „битката” си срещу решението на правителството да изпрати в режим на „разположение” онези от тях, които са били назначени без одобрението на Върховния съвет за избор на персонал.

Те се събраха пред офиса на синдикалната си организация ПОЕ-ОТА, откъдето потеглиха на протестно шествие към министерството на административната реформа. Синдикалното управление не изневери на склонността си да организира комични улични фарсове. Днешното представление включваше траурна процесия с истински ковчег, мъже в черни костюми и три траурни венеца с имената на лидерите на тройната коалиция: Андонис Самарас, Евангелос Венизелос и Фотис Кувелис. Според замисъла това бяха венци, които бяха изпратили тримата политически лидери на погребението на държавния сектор.

Оркестърът към общината в Пирея изпълняваше траурната музика, а участниците държаха в ръце черни балони.

Според нареждането на министъра на административната реформа Андонис Манитакис служителите, които ще бъдат „на разположение” ще могат да се местят в други общини или в която и да е държавна служба, където има липса на персонал. Срокът на този период е една година, като работните места, които са заемали досега конкретните служители се закриват.

Съпротивата на синдиката на общинските служители срещу  мярката е ожесточена, понеже смятат, че тя ще доведе до съкращения на персонал.  Председателят Темис Баласопулос заяви, че общинските служители нямат намерение да отстъпят и обясни, че от момента, в който не се издават актове за анулирането на работни места законът не може да бъде приложен.

В същото време общински служители са блокирали канцелариите, от които се очаква да бъдат издадени с имената на „кандидатите” да преминат в режим „на разположение”. Те заплашват, че няма да позволят „да бъде изпратено нито едно име на наш колега”. Заслужава да се отбележи, че много от кметовете са на страната на служителите и ги подкрепят, като не изпрращат списъците с имената в министерството.

В сряда министърът издаде ново нареждане, с което призова общинските служби да изпратят данните незабавно. В него се посочва, че „неотзоваването на административните служби не може да прекъсне изпълнението на закона, който е в сила от публикуването си в Държавен вестник”. Според текста ако това не се случи, режимът ще бъде въведен „сляпо” върху всички служители със средно образование, независимо дали са били назначени с одобрението на Върховния съвет за избор на персонал или не.

„Мисля, че вчерашното нареждане на министъра показва две неща: Че е отчаян и, че изнудва служителите. Нашият отговор е: Ако наистина има данните от 250 общини, както твърди неофициално, нека приложи закона. Нашата позиция остава същата. Без да е издаден декларативен акт не могат да приложат режима „на разположение” на никой служител, нито да прекъснат неговата заплата”. Темис Баласопулос каза още, че при тези условия ръцете на министъра са вързани и го призова да се срещне с представителите на служителите.

Предложенията на синдикалистите са „замразяване” на процеса за въвеждането на мярката и описване на нуждите на общините. „След това ще видим какво ще правим”, посочи синдикалният лидер.

Към протеста на общинските служители се присъединиха и около 200 служители в различни министерства, след като техният синдикат АДЕДИ обяви  тричасово прекъсване на работа. „Когато съкращават някой в съседната сграда единственото, което можем да очакваме е, че на следващия ден това може да се случи на някой от нас. Участваме в протеста, за да се противопоставим на тези противоконстутиционни мерки”, заяви за GRReporter синдикален представител на служителите в министерството на инфраструктурите.

Двете протестни шествия се обединиха на площад Клавтмонос и продължиха заедно към министерството на административната реформа. Неговият вход бе блокиран от поне пет полицейски автобуса и членове на отрядите за борба с масовите безредици. Протестът завърши мирно.

Категории: Общество общински служители протест съкращения синдикати държавен сектор
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus