Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Окончателно освобождават „затворените” професии

30 Август 2014 / 15:08:18  GRReporter
1222 прочитания

 Правителството планира окончателно освобождаване на всички професии, в рамките на изпълнение на ангажиментите към кредиторите, които във всички доклади подчертават , че освобождаването на професиите е много забавено.

За да избегне нов червен картон в Париж, който може да навреди на одобрението на данъчните облекчения, както и да блокира плана за търговете, дори и за вноските за уреждане на просрочените задължения в данъчните служби и пенсионните фондове, и дори да доведе до нов натиск за промени в застраховането и заетостта от страна на тройката, правителството създаде нова комисия.

Както се споменава в решението на министъра на финансите Гикас Хардувелис  тя, на базата на най-добрите европейски практики, ще предприеме конкретни инициативи за пълно освобождаване на затворените професии.

Това ще доведе то големи промени в някои сектори- при адвокати, нотариуси, техници, бензиностанции, здравни професии и други.

Комисията, в която влизат представили на 6 министерства  ще трябва да състави списък на всички професии и икономически дейности. След това ще бъде направен опис и оценка на всички необходими документи и условия за започването и упражняването на регулирани професии и дейности, а за оценката ще се вземат предвид принципите на необходимост, пропорционалност и недопускане на дискриминация.

Тази комисия от 40 членове ще трябва да внесе предложения към правителството за съответните законодателни и административни мерки, необходими за освобождаването на затворените професии.

Меморандумът предвижда премахването на редица ограничения в професии като:

* Адвокати: Изясняване на препратка от Кодекса на адвокатите за минималната работна заплата за наетите адвокати, законодателни промени с цел премахване от адвокатския кодекс на обезщетение в случай на доброволно пенсиониране, и въвеждане на разпоредба, така че всяка едностранна промяна, влияеща неблагоприятно на условията на договора, да се разглежда като прекратяване от страна на работодателя.

* Нотариуси: оценка на таксите и на рамките на дейност на нотариусите.

* Съдия изпълнители: оценка на изискванията за приход, на таксите

* Инженери (включително архитекти и геодезисти): премахване на неоправданите изисквания, които ограничават някои дейности в определени професии.

* Фирми за търговия с горива-рафинерии: законодателни промени, които да изискват установяване на входно-изходни системи  в цяла Гърция

* Посредници: законодателни промени, така че професията да може да бъде упражнявана от не юристи

* Здравни професии: законодателни промени  за създаване на клиники за дневни грижи, премахване на изискванията за минимална квадратура

* Фризьорски салони-маникюристи:  преразглеждане на режима за лицензиране

* Товаро-разтоварна дейност: въвеждане на обучение

* телевизионни техници: отмяна на режима за лицензиране

* Инспектори в енергетиката: изпити за сертифициране

* Аптеки: прилагане на изискванията относно собствеността и работното време

* Развлекателни дейности и спортни центрове: преразглеждане на ограниченията за създаване на развлекателни и спортни центрове (минимални изисквания за пространство, ограничен списък от предлаганите дейности).

 * Моряци: оценка на влизането в професията според европейските практики, законодателни промени за премахване на нерационалните изисквания

* Статистици: законодателни промени за сертифицирането на професията

* техническите професии (общо 56): професионалният опит да се замести от курсове

* Търговия с торове (10 професии): въвеждане на обучение

* Геотехници (агрономи, горскиспециалисти, геолози, ихтиолози): законодателни промени за отмяна на задължителното издаване на професионални книжки и включване в камара, премахване на задължителното присъствие за общини с над 5000 жители.

 

Категории: затворени професии освобождаване законодателни промени комисия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus