Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Опашки от мъже, ползвали услугите на серопозитивни без предпазни средства

12 Май 2012 / 12:05:06  GRReporter
1736 прочитания

През последните две седмици хиляди мъже посещават частните лекарски кабинети, за да научат дали са заразени от HIV вируса, причиняващ СПИН, след като са имали сексуални контакти с проститутки без да използват предпазни средства.

В частните лаборатории работата се е увеличила 10 пъти, след като бе установено, че до момента 36 проститутки са серопозитивни, а най-вероятно техният брой ще се увеличи още.  

Увеличеният обем работа в частните лаборатории е следствие на два фактора. От една страна държавните лаборатории и специализираните инфекциозни отделения на болниците могат да поемат ограничен брой посетители. От друга страна хората предпочитат частния сектор, защото там се чувстват по-анонимни и следователно по-защитени.

«Инфекциозните отделения в болниците в последно време се задъхват от работа, защото от 2011 насам са се увеличили серопозитивните наркозависими, които имат многобройни здравословни проблеми. Нашата болница не може да поеме цялото това търсене. Някои отделения могат, но други не», казва завеждащият Отделението по патология в болницата „Евангелизмос” Атанасиос Скутелис.

В амбулаториите на болницата се следят постоянно 800 серопозитивни. Също така два пъти в седмицата се прилага система за анонимен контрол. В тази система се включват мъжете, които през последните седмици се обръщат към болницата, за да се подложат на изследвания за СПИН. Там преди са били обслужвани по 30 души на седмица, а днес броят им е увеличен на 50 души.

«Полагаме усилия да обслужим всички, но когато това е невъзможно ги препращаме в други отделения, или ги викаме в други дни», посочва Скутелис, като отбелязва, че в област Атика специализираните инфекциозни отделения са не повече от 12.

Според завеждащия специализираното инфекциозно отделение на болницата „Андреас Сингрос” Василис Папаризос, в последно време се забелязва повишена активност в отделението.

«За съжаление в нашето отделение нямаме възможност да обслужим всички, и то защото мнозина, които не са разбрали добре какво са направили, идват при нас, за да се изследват. Това е едно „стадо” от паникьосани мъже…».

От своя страна завеждащият инфекциозното отделение в болницата „Еритрос” Мариос Лазанас се съгласява, че има известно увеличение на желаещите да се изследват в болниците, но отбелязва, че системата не е претоварена, защото в по-голямата си част хората се обръщат към частните лаборатории. Както той обяснява, много хора се чувстват по-добре, когато посещават частна лаборатория, отколкото държавна болница.

Взривоопасна смес…

През последната година две „високорискови” групи граждани – на наркоманите и проститутките – са образували „взривоопасна смес”.

Както отбелязва председателят на Организацията срещу наркотиците Мени Мальори, през 2012 се е увеличил броят на серопозитивните наркозависими. Прогнозата е, че до края на годината броят на серопозитивните наркомани ще надхвърли броя на серопозитивните хомосексуалисти, които до скоро бяха на първо място.

Според данните на Центъра за контрол и превенция на заболяванията, през 2011 са били регистрирани 340 серопозитивни хомосексуалисти и 241 наркомани, носители на HIV. Картината се обърна през първото четиримесечие на тази година. Серопозитивните хомосексуалисти са не повече от 85, докато наркоманите, носители на вируса на СПИН са вече 115.

 

 

Категории: серопозитивни проститутки наркозависими частни лаборатории Център за контрол и превенция на заболяванията
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus