Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Още 4 доказани случая на западнонилския вирус

10 Август 2010 / 15:08:22  GRReporter
1262 прочитания

Гръцките медицински власти доказаха още 4 нови случаи на зараза със западнонилския вирус. Така броят на хората с този синдром в страната вече станаха 20.

Осем нови случая на мозъчни възпаления бяха регистрирани в северна Гърция. Седем от пациентите са от град Верия, а осмият е в Лариса. Изследванията и на осмината са изпратени за анализ в микробиологичната лаборатория на Медицинския факултет на Аристотеловия университет в Солун, за да се установи дали причината за възпаленията е западнонилският вирус. Това е единствената лаборатория в Гърция, в която могат да се правят изследвания за западнонилския вирус. През изминалите дни в страната бяха установени 16 случаи на заразата, три от които завършиха със смърт.
    Западнонилският вирус е открит за първи път в Уганда през 1937 година, а през 1999 е регистриран и първият случай в САЩ. Разпространява се чрез ухапване от заразен комар, но не се предава от човек на човек. Симптомите на синдрома са треска и главоболие, които в много редки случаи, не повече от 1 на сто могат да прерастнат във възпаление на  мозъка и дори менингит. Гръцките епидемиолози обаче препоръчват хладнокръвие. Според тях една голяма част от заразените дори и не разбират, че са били заразени, при други заболяването протича в съвсем лека форма и само при много възрастни пациенти със здравословни проблеми може да се развие по-тежка форма на синдрома.
    Зачестилите случаи на заразяване със западнонилския вирус станаха повод отново на дневен ред да излезе борбата с комарите, на която бяха посветени работни срещи в областите Иматия и Солун. Санитарните власти са препоръчали по-интензивно пръскане и обезпаратизяване на блата, водни площи и септични ями.

Категории: западнонилски вирус комариНаследници на ХипократЗдравеОбщество
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus