Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

От теорията към практиката за по-добър живот в парка “Центъра на Земята”

17 Април 2012 / 14:04:38  Виктория Миндова
1051 прочитания

“От теорията към практиката” е поредица от семинари, в които специалисти от различни области ще дадат практически съвети как може да живеем по-ефективно и по-приятелски настроени към Земята, като харчим по-малко. Инициативата се организира от неправителствената организация “Центъра на Земята” и обученията са отворени за широката публика всяка неделя през месец май и юни тази година. Входът е свободен и целта на неправителствената организация е да даде отговори на актуални социални проблеми свързани с обществото и околната среда. “Решението да създадем курсове за подобряване на начина живот дойде като следствие от идеята, че първо трябва да се промени обществото, за да може то да има по-голямо уважение към околната среда”, каза представителката на “Центъра на Земята” Мелина Легаки. Тя обясни, че сега повече от всякога е нужно гражданите да се научат как да използват отговорно ресурсите, с които разполагат.

Семинарите “От теорията към практиката” са общо седем на брой и ще се провеждат всяка неделя от началото на май до 17 юни. Първият е на тема “Не изхвърлям” и в него всеки  желаещ ще може да се научи как да вдъхне втори живот на пръв поглед безполезни вещи. Вторият семинар е как да се научим да готвим хранително и евтино. “Специалистът, който сме поканили за този семинар е блогърката Анджелина Калогеропулу, която дава съвети в областта на готварството. Тя е позната с много лесните си и изключително вкусните си рецепти, както и с умението си да направи богата трапеза с малко средства. Освен нея в момента очакваме да потвърди участието си и един диетолог”. Семинарите продължават със занимания като земеделие и селско стопанство за начинаещи. В тях участниците се научават практически да разпознават различни растения, да засаждат и да се грижат за тях. Четвъртият семинар от поредицата ще се води от агронома Димитрис Билалис, който е автор на книгата “Въведение в селско-стопанското производство” и ще даде полезни съвети за хората, които искат да напуснат градовете и да се върнат ибратно в провинцията, за да започнат един по-ползотворен и хармоничен живот.

“Водещите на семинарите са специалисти в конкретната област, която ще се обсъжда в различните дискусии. Част от тях са наши съдружници, които са съпричастни на инициативите на нашата организация, други сме поканили специално за тази програма”, уточни Легаки. Първата неделя на юни ще е посветена на енергийното спестяване и семинарът носи надслов “Нито студено, нито топло”. На него ще говори журналистът и водещ на предаването “Климатизирай се”, което има за главна цел да покаже на зрителите как да изолират жилищата си и да повишат на максимум енергийната им ефективност в бита. Последните два семинара ще бъдат посветени на това как да следваме модата без да харчим всеки сезон за нови дрехи и на еко-придвижването с велосипед.

“Очакваме, че семинарите за подобряването на качеството на живот ще имат голям успех. Ако наистина има завишен интерес, ще ги повторим отново”. На въпроса “Дали гърците са станали по-разхитителни през последните години?”, Легаки не отговори, но отбеляза: “В момета гърците се налага да съществуват в една нова реалност, в която който и да си – трябва да се приспособиш. Да използваш максимално добре наличните ресурси, да си полезен на себе си и околните и да действаш с уважение към околната среда е част от подобряването на живота със или без криза”.

Всички семинари ще се проведат в отворения парк за природознание “Центъра на Земята”. Той заема около 25 декара в покрайнините на Атина и се посещава от хора на всякаква възраст. “Създали сме парка, така че посетителите да могат да направят своеобразна обиколка на “центъра на земята”, в която има различни спирки – от кът с коне, през живота и важността на безгръбначните и насекомите до градина, която показва природното многообразие”, казва Мелина Легаки.

Създаването на парка е частна инициатива и се намира в непосредствена близост до парк “Трици” в района на Неа Филаделфия и на само 6,5 километра от площад Омония в центъра на гръцката столица. “Паркът е чудесно място да прекарате няколко приятни часа сред природата, без да се отдалечавате от града и да научите някои полезни неща за света около вас, които може да са ви убегнали до момента”. 

 

Категории: Общество центърът на Земята природен парк семинари устойчиво развитие
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus