Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Отровен смог от горенето на дърва покри Атина

19 Декември 2012 / 15:12:03  GRReporter
2184 прочитания

С падането на температурите в гръцката столица възникна нов проблем, свързан със замърсяването на околната среда. Смог покри Атина, но този път учените твърдят, че не се дължи на усиленото движение, а на фините прахови частици (фпч 10), които се отделят при горенето на дърва за отопление. След последния скок на цените на нафтата за отопление, гражданите от по-големите градове на страната се обърнаха към печките и камините, което повиши потреблението на дърва и въглища. Според нормите установени в Гърция през уикенда нивото на фините прахови частици в атмосферата е било от три до четири пъти над нормата.

Средно приетата стойност на фините прахови частици в атмосферата е 50 микрограма на кубичен метър. В столичния квартал Маруси тя е достигнала 174 микрограма на кубичен метър, в Халандри и в предградията на Аспропиргос е била 150 микрограма на кубичен метър, а в Ликовриси нивото на отделените фини частици в атмосферата е доближило почти 190 микрограма на кубичен метър – почти четири пъти над нормата.

Замърсяването на въздуха през зимата се увеличава, когато вредните емисии в атмосферата се съчетаят с фините прахови частици от горенето на дърва. Некачественият дървен материал, горенето на обработена с химикали дървесина и неправилното горене на пелети в печки непригодени за целта утежнява допълнително ситуацията, съобщава Етнос. Според изданието Неа над 80% от апартаментите и сградите, които са построени след 2000-та година имат вградени камини. Ако в предишни години те са имали главно декоративна цел, този сезон гръцките домакинства разчитат на отоплението на дърва, като един от най-икономичните начини за сгряване през зимния сезон.

Последната информация сочи, че тази година продажбите на печките на дърва са скочили с 30%, а търсенето на ново поколение енергоспестяващи камини с 40%. Увеличеното търсене наложи и бум в предлагането на дърва за горене. Според местни наблюдатели новоизникналите търговци на дървен материал в по-голямата си част действат на ръба на закона, търгуват без нужния лиценз и много често предлагат ниско качествена дървесина.

Националната обсерватория в Атина, университетът “Демокрит” на остров Крит и столичната Политехника започват мащабно проучване на проблема възникнал с по-широкото потребление на дърва за горене, за да установят точния източник на проблема. Ръководителят на отдел “Изследвания” към Института за околна среда и научни изследвания Вангелис Герасопулос заяви, че научната група ще изследва химическия състав на облака и концентрацията на вещества в него, за да може да се даде ясна констатация кои са вредните елементи и как те могат да бъдат неутрализирани.

Фините прахови частици се смятат за изключително вредни за здравето. Те се натрупват лесно в организма, когато човек е изложен за по-дълго време в замърсена среда и в по-големи количества могат да причинят увреждане на тъканите на белия дроб. Главно застрашени от атмосферното замърсяване са децата, възрастните, хората с хронични белодробни заболявания и с астма. 

Увеличаването на фините прахови частици в атмосферата накара гръцките медии да припомнят явлението “Големия смог”, който покрил Лондон през 1952 и е станал причина за смъртта на четири хиляди души само за месец. Замърсената атмосфера от повишеното горене на дърва и въглища през онази зима е взела жертви главно деца, хора в третата възраст и болни с респираторни проблеми. До март 1953 умират още осем хиляди души, което кара държавното управление да въведе нови екологични стандарти. Три години по-късно влиза в сила Законът за опазване чистотата на атмосферния въздух (Clean Air Act), който постановява ограничаване използването на вредни горива в промишлеността.

Категории: Общество смог замърсяване пелети камини Гърция Атина
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus