Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Отварянето на секция извън посолството увеличи избирателната активност

28 Май 2014 / 13:05:01  Анастасия Балездрова
831 прочитания

След като и с намесата от страна на GRReporter българите в Атина успяха да си „отвоюват” избирателна секция в центъра на гръцката столица, се свързахме с основната инициаторка на идеята и впоследствие член на избирателната комисия в нея Валерия Кертикова. Заслужава да се отбележи, че откриването на секцията нямаше да бъде възможно и без динамичната намеса на Любомир Гаврилов, професор по математика в университета във френския град Тулуза. Той е представител на временните обществени съвети на българите в чужбина и част от групата #ДАНСwithmeGlobal.

От разказа й става ясно, че гласоподавателите са били особено доволни, че са имали възможността да гласуват на удобно за тях място, без да загубят останалата част от почивния си ден в пътувания с градския транспорт до сградата на посолството на България в отдалечения квартал Палео Психико.

„Отворихме секцията в 06:05 часа в неделя и вече имахме двама кандидати да гласуват. Единият беше мъж на средна възраст, а другият – младо момче, които ни казаха, че идват директно от работа, за да упражнят правото си на глас преди да се приберат вкъщи”, разказа тя.

Нормалният приток на гласоподаватели започнал около 07:30. „Около 10:00 вълната от идващи се засили. Както предполагах, повечето от хората дойдоха да гласуват, след като бяха свършили работата си, например да изпратят пратките си до България или просто след като се бяха срещнали с приятелите си на кафе след работната седмица”.

Валерия Кертикова каза, че е била особено зарадвана от коментари като: „Колко хубаво, че откриха секция в центъра”, „На кого беше тази хубава идея” и др. „Те ме накараха да се почувствам много приятно”.

Втората голяма вълна от гласуващи се създала около 14:30 – 15:00. „Доколкото разбрахме, защото шумът стигаше и до залата за гласуване, се е образувала опашка. Някои от хората са се изнервили от чакането, все пак и денят беше хубав и слънцето беше много силно”. Въпреки това напрежението не се пренесло в помещението с избирателните урни. „Много от хората изразяваха задоволството си за секцията и казваха: Най-после посолството да свърши една добра работа”.

Според Кертикова единствено една жена, вероятно предположила, че членовете на комисията са служители на посолството се обърнала към тях и се оплакала, че не може да се свърже с дипломатическото представителство на България в Атина по телефона.

Около половин час преди края на гласуването пред секцията отново се събрали голям брой гласоподаватели, които били обслужени навреме. Избирателният ден приключил нормално, без да се удължи времето за гласуване.

„В 10:00, 14:00 и 19:00 часа информирахме по телефона представител на посолството за избирателната активност. Към 17:00 в секцията дойде и посланичката г-жа Емилия Кралева. Преброяването на гласовете и изготвянето на документацията продължи до 02:30, след което ги предадохме на шофьор на посолството, придружен от охрана, както се предвижда в закона”.

Валерия Кертикова подчерта, че както става ясно от протоколите от трите избирателни секции в Атина, гласувалите в центъра са повече от гласувалите в двете избирателни секции в посолството. „Това показва, че при следващи избори би било по-подходящо избирателните секции в центъра да са две”, допълни тя. Припомняме, че според източници на GRReporter в обедните часове в неделя, когато пред секцията в центъра напливът е бил най-голям, част от гласоподавателите предпочетоха да отидат до посолството, за да избегнат дългото чакане.

Валерия Кертикова изрази благодарността си към членовете на Българо-гръцкото сдружение за култура „Паисий Хилендарски” за домакинството и съдействието за нормалното протичане на изборния процес. 

Категории: Общество европейски избори избирателна секция българи в Атина избирателна активност
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus