Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Палачинки със сирене по израелски

13 Март 2014 / 18:03:51  GRReporter
1280 прочитания

Даниел Лахана

Тези палачинки с пълнеж от сирене, известни в Израел като „блини” (което означава „палачинка” на украински!) често се сервират по време на еврейския „Празник на седмиците” (Shavout), когато се консумират млечни ястия. Те са популярни и като лека вечеря.

                                                                            ***

РЕЦЕПТА

(за 6 – 8 палачинки)

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Смесете всички съставки за пълнежа в купа до получаването на еднородна и сравнително гладка смес.

Пресейте брашното и разбъркайте внимателно всички съставки за тестото в блендер или кухненски робот докато се получи гладко тесто без бучки.

Намажете малък тиган (около 20 см) или тиган за палачинки с малко масло и когато се сгорещи изсипете малко тесто, като накланяте и разклащате тигана, така че тестото да покрие дъното на тънък и равномерен слой. Гответе в продължение на около 1 до 2 минути, докато горната страна започне да образува балончета и изсъхне, но остане леко лепкава, а долната стане светло-златиста. Обърнете палачинката, за да се изпържи и от другата страна. Прехвърлете вече готовата палачинка върху поднос и повторете процедурата с останалата част от тестото като подреждате палачинките една върху друга, разделени с хартия за печене или с пергаментова хартия. Намазнявайте тигана отново, ако е необходимо.

Сложете две супени лъжици пълнеж в долната половина на всяка палачинка като оставяте борд от около 2 сантиметра, сгънете нагоре (като плик) и завийте краищата, както е показано на снимките по-долу.

Подредете палачинките в тава, на дъното на кято сте поставили хартия за печене, като оставяте разстояние между тях.

Печете 10-15 минути в умерено гореща фурна предварително загрята до 200°C (400°F или степен 6 за газ).

Алтернативно, ако предпочитате не толкова  „лека” версия, можете да сотирате няколко палачинки едновременно в краве масло или растително олио за няколко минути при средно силен огън, докато станат кафяви и хрупкави. Изпърежете първо страната с „капака” и обърнете веднъж, за да покафенеят равномерно.

Сервирайте веднага, със сметана и/или ябълков сос (пюре) отгоре.

Забележка: Ако предпочитате пикантна версия, можете да пропуснете лимоновия сок, захарта, незадължителните съставки и сметаната. В този случай може да настържете малко сирене отгоре и леко да ги запечете.

Сега напускаме Израел за кратка почивка в нашето пътешествие из Южното Средиземноморие и се отправяме обратно на северозапад, за да почетем предстоящите Великденски празници в Гърция, където Великден е най-важният празник през годината. Ще се „разходим по море” до  някои от гръцките острови, така че GRReporter да представи рецепти за типичните по това време на годината ястия. И така, до следващата седмица с традиционна рецепта за гръцките тържества на 25 март...

Категории: блинипалачинкиизраелски рецептисредиземноморски рецептисиренерикотакрема сирене
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus