Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Панагюрското златно съкровище

15 Март 2014 / 11:03:20  



Откритото край Панагюрище златно съкровище е великолепно произведение на майстори-златари от ранната елинистическа епоха в края на IV – началото на III в. пр. Хр.. То е съставено от общо девет съда – една фиала и осем ритона, които съчетават старогръцки мотиви с тракийски и ахеменидски стилови техники. Предполага се, че златното съкровище е принадлежало на известния одриски владетел Севт III и е било използвано за религиозни церемонии.
    Върху съдовете са изобразени богове и герои, свещени животни и митологични същества, тъй като са имали ритуална функция през античността и според поверието тези образи са пречиствали течностите и са пазели участниците в ритуала. В колекцията  има два ритона с глава на елен, като единият представя сцената „Съдът на Парис” с Атина, Хера, Афродита и Парис, а другият борбата на Тезей с Маратонския бик и залавянето на Киренейската сърна от Херакъл.2. Върху амфората-ритон е изобразен тиванския мит „Седемте срещу Тива” или празнично шествие. Сюжетът може да се тълкува и в контекста на тракийската вяра – като ритуален танц на петима мъже пред храм, в който се подготвя церемония.
    Неотдавна бе открита много добре запазена бронзовата глава на предполагаемия собственик на златното съкровище, Севт III, която е изработена от легендарния античен скулптор Фидий. Очаква се тази пролет тя да отпътува за Лувъра в Париж.
    Текст и снимки - Полина Спартянова

 

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus