Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Панакота - варена сметана по италиански

05 Септември 2014 / 18:09:33  GRReporter
3347 прочитания

Даниел Лахана

Един от най-известните италиански десерти извън Италия, заедно с тирамису, трябва да е „Panna Cotta”, което буквално означава „варена сметана”. Името идва от факта, че този десерт първоначално е бил приготвян със 100% гъста сметана („Panna”), въпреки че днес много негови разновидности се приготвят с равни части мляко и сметана, и/или с кисело мляко, за да се получи „по-лека версия”, да не говорим за новите попълнения съдържащи мътеница, или тези със значително съдържание на тъмен или бял шоколад. Въпреки всичко, аз все още предпочитам по-традиционната версия, която първоначално е била сервирана без украса или само „в компанията” на смесени горски плодове. Що се отнася до „компанията”, освен горските плодове, плодово пюре, особено от малини (както в днешната рецепта) или ягоди, е чудесно за лятото, докато сос от тъмен шоколад или карамел е перфектен за зимата.

Въпреки че се използват малко съставки, успехът на рецептата се крие в консистенцията на готовия десерт. Панакотата трябва да е добре оформена, копринено гладка и леко да потреперва. Всичко това зависи от вида, качеството и количеството на използвания желатин, но дори ако десертът стане малко по-твърд, вкусът му пак ще си заслужава. Въпреки, че една чаена лъжица ванилова есенция може да замести прясната ванилова шушулка, както във всички рецепти използващи само няколко съставки, наистина си струва да се опитате да използвате „истинското нещо”.

                                                                              ***

РЕЦЕПТА

(за 8 порции)

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Панакота  

Изсипете сметаната в тенджера с дебело дъно и добавете пудрата захар и ваниловата шушулка. Загрейте, като периодично разбърквате, докато захарта се разтвори, до малко под точката на кипене (92°F ако имате термометър за захар).

Междувременно накиснете желатина в млякото, така че да омекне, а след това го изстикайте.

Точно преди сметната да заври, махнете тенджерата от котлона и извадете шушулката ванилия. Добавете желатина като разбърквате до пълното му разтваряне. Прекарайте сместа през сито.

Изсипете я в една голяма купа или в няколко по-малки, а ако имате силиконови форми - те ще напрвят порциите атрактивни.


Оставете десерта да се охлади преди да го поставите в хладилника. Изстудете го най-малко за  4 часа.

Малинов сос
 
Забележка:
Използвайте повече или по-малко захар, в зависимост от това колко кисел предпочитате соса.
Mалините, особено, допринасят за добър контраст със сладката и богата панакота.

Внимателно почистете малините и след това да ги пюрирайте в блендер заедно с останалите съставки (или прекарайте плодовете през сито преди да ги смесите с другите съставки).

Сервиране

Ако използвате отделни форми, топнете дъното на всяка форма в много гореща вода - само за няколко секунди, след което я обърнете върху чинията за сервиране, и я отстранете от панакотата. Полейте с малинов сос наоколо и украсете с пресни горски плодове, ако ги харесвате.

Ако използвате една голяма купа, залейте десерта с малиновия сос и сервирайте.

Buon Appetito! Да ви е сладко!

Категории: панакотасредиземноморски рецептиварена сметанаиталиански десерти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus