Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Пасивното пушене е най-разпространената форма на насилие

04 Декември 2012 / 20:12:13  Анастасия Балездрова
2073 прочитания

Всяка година списъкът на пушачите в Гърция има по 50 000 нови попълнения. Статистиките сочат, че половината от тях ще умрат от свързано с тази им страст заболяване. Разпространението на вредния навик е едно от основните предизвикателства за здравните служби в страната, особено ще се отнася до децата.

В тази връзка от 6 до 8 декември в Атина ще се проведе третият общогръцки конгрес за контрола на пушенето на тема „Уча се да не пуша”. В него деца ще обясняват на своите връстници и съученици каква е вредата от пушенето със своите рисунки, разкази, скулптури. Както посочи пневмонологът  и председател на Националната комисия за контрола на пушенетео Панайотис Бехракис „фактът, че в конгреса са се записали за участие 30 училища, около 1 000 ученици и 150 учители е много важен за справянето с проблема в бъдеще”.

Според него пасивното пушене е причина за много сериозни заболявания при децата: астма, пневмонии, отити, синдром на внезапна смърт при новородените, умствено изпставане. Напоследък  учените са установили, че то намалява и тяхното обоняние.

Пасивното пушене е не по-малко вредно и за възрастните непушачи. „Хората, които страдат от хронични заболявания, като астма, коронарна болест на сърцето и други са изолирани социално, понеже за тях няма заведения, където биха могли да се забавляват. В същото време над 130 000 служители са изложени на работна атмосфера, която напомня рудник през 15-и век. Една сервитьорка не може да си позволи да забременее, защото задушената в цигарен дим атмосфера ще навреди на ембриона. Ако пък един сервитьор се разболее от хронично заболяване, той просто няма да може да се върне никога на работа птри тези условия. Примерите може да изглеждат прекалени, но не са. Никой няма право да принуждава другите да станат пасивни пушачи”, подчерта професорът.

Последният закон, с който бе забранено пушенето на публични места бе приет преди две години. В началото неговото прилагане се следеше по-стриктно, но след това проверките отшумяха. Въпреки това според представените данни през последните години постепенно се увеличава броят на гърците, които спазват забраната не защото се страхуват от санкциите, каквито принципно не се и прилагат.

В същото време 76 на сто от пушачите и 77 на сто от непушачите в Гърция са на мнение, че държавните органи не са взели достатъчно мерки срещу разпространението на пушенето сред младите хора.

На въпроса дали са съгласни с очакваното увеличение на цените на цигарите с 2 евро положително са отговорили 52 на сто от непушачите и 26 на сто от пушачите. Подкрепата им се увеличава, ако са сигурни, че парите от увеличението ще бъдат дадени за здравни услуги и програми срещу пушенето, а не за запълване на дупки в държавния бюджет.

„Международният опит показва, че политиките срещу пушенето трябва да бъдат комплексни. Да обединяват финансови мерки, които ще го правят по-трудно достъпно”, заяви преподавателят по икономика на здравеопазването Янис Кириопулос.

Той посочи, че икономическата криза спомага за увеличението на употребата на цигари, а повечето от потребителите започват да пушат по-евтини тютюневи изделия и така утежняват своето здраве.

Според професора мярката с увеличението на цената на цигарите е довела до положителни резултати в много държави, които не са се намирали в толкова тежка икономическа ситуация като Гърция. Тя спомага за прекъсването на пушенето, намаляването на броя на новите пушачи и в предотвратяването на заболявания и преждевременни смъртни случаи”.

В цифри това означава, че: При прекъсването на пушенето в рамките на година едно домакинство може да си спести една цяла заплата, която да използва за по-здравословни занимания, а държавата спестява от 500 милиона до 1 – 2 милиарда евро от лекарства и разходи за скъпи терапии.

Експертите заявиха, че предложението за увеличение на цените на цигарите в Гърция с условието парите да бъдат дадени на Националната здравна система се подкрепя от 75 на сто от гражданите и лекарите.

Пневмонологът Панайотис Бехракис обърна особено внимание на незаконния трафик на цигари и заяви, че това е била основната тема по време на проведената наскоро в Сеул международна конференция за контрол над тютюнопроизводството. „Необходимо е международно сътрудничество запрекъсването на трафика, защото той затруднява и дори обезсмисля всяка държавна политика в тази насока. Ако това не се случи всички мерки ще имат ограничен резултат, защото цигарите на трафикантите винаги ще бъдат по-евтини и пушачите ще предпочитат тях”.

 Според Панайотис Бехракис е необходимо да бъде открит нов начин за предпазване на законно произведените тютютневи изделия, „за да може всяка страна да знае как и накъде се разпределят те. В противен случай ще продължим с познатата ни досега практика: На практика трафикантите да регламентират пазара на цигари в ущърб на всяка държавна политика”.

Категории: Общество мерки срещу пушенето пасивно пушене заболявания
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus