Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Паста с пресни домати, моцарела и босилек

02 Август 2014 / 18:08:41  GRReporter
1549 прочитания

Даниелле Лахана

Италия е всеизвестна с многото си “feste” (фестивали) и особено с тези, наричани “sagre”. Фестивалите “sagre” представляват регионални панаири на свежата местна и сезонна продукция. На тях често има музика, танци и дори спортни мероприятия, но храната си остава основната тема на панаира, като името на всяка “sagra” е взаимствано от наименованието на предлаганата храна.

Днешната рецепта е вдъхновена от предстоящия (на 2, 3 и 4  август) 'Sagra del Fiordilatte' в Агерола, Неапол – един от многото “sagre”, които се провеждат през август в региона Кампания  . Кампания се слави като цяло с прекрасните си пресни сирена “Моцарела” и “Фиордилате”. Сиренето “Фиордилате” е подобно на “Моцарела”, но се приготвя винаги само от краве мляко (различно от биволското мляко) и обикновено е с леко по-сладък вкус. Можете да видите някои от предлаганите храни тук, като акцентът е поставен върху сирената.

Както всъщност при всички рецепти, състоящи се от малко съставки, това, което е от съществено значение, е качеството на тези съставки - така че, ако можете, използвайте моцарела в саламура, в идеалния случай от биволско мляко.

Моцарела от биволско мляко и паста “Фузили”

Могат да се използват всякакъв вид домати, големи или малки, от биволско сърце до чери доматчета, но трябва да бъдат узрели, сладки и сочни. Свежият босилек придава дълбочина на вкуса. Ако не обичате каперси, може да ги пропуснете, като в този случай предлагам да добавите една супена лъжица балсамов оцет към доматите за допълнителна свежест или, за любителите на чесъна, 2 скилидки счукан чесън.

Наистина си струва да отделите необходимото време доматите да се слеят с останалите съставки за това семпло, но много ароматно ястие.

***

 РЕЦЕПТА

(4 – 6 порции)

 

 

 НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

 Потопете доматите за кратко във вряща вода, след това в студена, за да се отдели кожата по-лесно при белене. Разрежете ги на две и отстранете семената, като се опитате да запазите сока. Нарежете доматите на ситни кубчета и ги поставете заедно със сока в купа. Добавете олиото, ригана, босилека, каперсите, 2 суп. лъж. сирене “Пармезан”, солта и пипера.

 Покрийте купата и, ако имате време, я оставете в хладилник за около 2 часа, за да се смесят добре продуктите и ароматите да се усещат изцяло.

 Сварете пастата “ал денте” (да бъде твърда при дъвчене) в голямо количество подсолена вода,  отцедете я и я добавете в купата с доматената смес.  Нарежете моцарелата на тънки филийки, като преди това я отцедите, ако е била в саламура, и я добавете към пастата. Разбъркайте добре, за да се смеси всичко изцяло и за да започне моцарелата да се разтапя.

Преди сервиране поръсете с останалото количество “Пармезан”.

Насладете се на тази освежаваща лятна рецепта!

 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus