Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Пенсионерски протест срещу здравната политика

12 Юли 2012 / 17:07:51  Анастасия Балездрова
1648 прочитания

Митинг и протестно шествие проведоха днес гръцките пенсионери и изразиха недоволството си от състоянието на системата за здравеопазване в страната.

Около 200 възрастни хора, някои от които се подпираха на бастуни пренебрегнаха жегата и се събраха на площада пред сградата на общината в Атина.

„Състоянието в болниците е плачевно. Няма достатъчно лекари и сестри, за един преглед чакаме с часове. Държавата трябва да даде пари на Националната здравна каса, която да гарантира безплатно лечение и лекарства за всички”, каза на GRReporter г-н Костас.

След като се събраха, пенсионерите потеглиха към сградата на министерството на здравеопазването. Там те блокираха движението по улицата, разпънаха плакати с исканията си и започнаха да скандират лозунги.

Много от хората държаха в ръце вестник Ризоспастис, който е официозът на Комунистическата партия. Петима по-ентусиазирани участници се наредиха пред входа на министерството и ритмично повтаряха лозунгите, които им „подсказваше” с високоговорител една тяхна „другарка”. Повечето от хората се оплакваха за това, че са задължени да плащат лекарствата на фармацевтите, които отказват да им ги предоставят безплатно, докато не получат парите за предоставените допреди няколко месеца медикаменти от Националната здравна каса. Тя обаче няма достатъчно средства, понеже държавата не е в състояние да я финансира. Така осигурените са принудени да плащат пълната цена на лекарствата и после да чакат с месеци да получат част от парите обратно. При хората с ниски пенсии проблемът е повече от сериозен, както признават всички.

„Аз съм сърдечно болен. Ходя в аптеката на един познат, който ми продава по половин кутия и така се снабдявам с лекарствата, от които съм зависим. Но управниците ни не се интересуват за нас, въпреки че ние сме работили и плащали осигуровки, именно за да можем да имаме лекарства и лечение, когато остареем. Сега сме тук и няма да отстъпим, докато не отпуснат средствата, които дължат на здравните каси. Особено проблемът с лекарствата е въпрос на живот и смърт”, заяви Атанасиос Аргирис, един от челната редица протестиращи.

Делегация, в която участваха представители на няколко пенсионерски организации влезе в министерството, за да се срещне с главния секретар и да му предаде исканията.

Докато пенсионерите чакаха да чуят какви новини ще им донесат техните пратеници, поне двама стигнаха до границата на припадъка, поради високата температура. Организаторите извикаха линейка, за да бъде оказана първа помощ.

Малко по-късно, очевидно поради страха от по-тежки инциденти вследствие на непоносимата жега високоговорителят прикани участниците в протеста да си отидат. Организаторите обещаха да ги информират за резултатите от срещата. Подобни протести се проведоха и в други големи и по-малки градове, като Солун, Патра и Верия.

Заслужава да се отбележи, че от началото на месеца аптеките започнха отново да предоставят лекарствата на осигурените в Националната здравна каса, въпреки разногласията в техните прослойки, и най-вече от страна на Съюза на фармацевтите в област Атика.

Категории: Общество протест пенсионери лекарства здравеопазване
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus