Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Пет храни, които може би употребявате неправилно

25 Януари 2014 / 14:01:53  GRReporter
1737 прочитания

Всички знаем, че е полезно за здравето да предпочетем пресните храните пред обработените или хранителните добавки. Но не винаги е очевидно как трябва да ги употребяваме, за да се насладим на полезните им свойства.

Можем да приготвим салата за цялата седмица? Кое е по-добре - да предпочетем  пресни или замразени плодове  за  нашето смути? Кое е идеалното ястие за зеленчуците- на пара или варени?

Един общ отговор е, че е най-здравословният начин за приготвяне не е еднакъв за всяка храна. Горещината, водата, съхранението или излагането на въздух могат да накарат определени храни да загубят хранителните си свойства.

Прочетете няколко съвета:

Зеленчуци

Грешно приготвяне: в микровълнова фурна или варени
Правилно: на пара

Обяснението: Готвенето на пара помага на хранителните съставки при броколите, които се борят с рака, за се запазят много по-добре отколкото други методи на готвене според проучване на Университета в Илинойс.
Сулфорафанът, който има силни антиканцерогенни свойства, се съдържа в големи количества в кръстоцветните зеленчуци като броколи, карфиол, рукола. Ензимът миросиназа е необходим за освобождаването на това съединение, но повечето начини на приготвяне го разрушават.

Готвенето на пара е по-бавно, на по-ниска температура и не е толкова подчертано, че да убие миросиназата. Гответе броколите на пара за 3-4 минути, за да запазите пвоече хранителни съставки.

Ягоди

Грешна употреба: да ги режем преди да ги ядем
Правилно: νда ги ядем цели
Обяснението: когато ядем ягодите цели, осигуряваме 8-12% повече витамин С, отколкото ако ги режем, според бразилско проучване от 2011. Това е така, защото витамин С се разрушава, когато се излага на светлина и кислород. За повече витамин С запазете целите ягоди в хладилника- ниските температури помагат за замазването на витамина според същото проучване.

Вино
Грешна тактика: да оставите бутилката да „диша”
Правилно: Да пиете от една бутилка, която сте отворили преди малко

Обяснението: Когато червеното вино остане отворено за повече време (около 12 часа) органичните кисели и полифенолите, които съдържа, започват да се разпадат, според китайско проучване от 2012. Когато оставите отворена бутилка вино през нощта, губите предимствата, които предлага виното- например борбата с депресията, увеличаването на тестостерона и подпомагането на сърдечното здраве.

Домати

Грешна употреба: да ги ядете сурови

Правилно: да ги сготвите
Обяснението: доматите са свързани с намаляването на риска от мозъчен удар при мъжете и на рак на простата, както и със запазването на здравето на мозъка на по-голяма възраст.
Когато загряваме доматите, се увеличават значително нивата на ликопен, който увеличава нивата на антиоксидантите. Скорошно проучване в British Journal of Nutrition потвърждава, че онези, които ядат главно сурови храни, имат недостиг на ликопен. Сгответе доматите в зехтин за повече хранителни съставки. Ликопенът е мастноразтворим- това означава, че трябва да се свърже с някоя мазнина, за да бъде погълнат правилно от организма ни.

Замразени продукти

Вашата грешка: обикновено ги избягвате
Правилно: да ги предпочитате

Обяснението: повечето хора смятат, че само пресните храни са полезни, но това не е вярно. Британски учени потвърдиха, че в два от три случая  замразените плодове и зеленчуци имат по-високи нива на антиоксиданти- като полифеноли, витамин С, бета каротин, отколкото пресните. С минаването на времето хранителните съставки на храните започват да се променят или разрушават. За предпочитане е една храна, която е замръзнала в подходящия момент, запазвайки необходимите хранителни съставки непокътнати, вместо пресни продукти, които вече са ги изгубили.

Категории: храни неправилна употреба зеленчуци домати вино ягоди замразени храни
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus