Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Пилешка яхния с лимон и зехтин

30 Май 2014 / 17:05:03  GRReporter
2189 прочитания

Даниел Лахана

Сега пристигаме в Мароко, за да опитаме едно ястие, което, макар и популярно в Северна Африка, често се счита за „национално ястие на Мароко” - Tagine (тажин). То има безброй вариации приготвяни с месо - пилешко, агнешко, говеждо, риба, зеленчуци, сушени плодове, и дори с яйца!

Tagine (или Tajine) се нарича глиненият или керамичният съд от две части, в който традиционно се приготвя ястието. Тажинът обикновено има кръгла основа и конусовиден капак с отвор, който изпуска парата. Докато храната се приготвя, парата кондензира по вътрешните стени на конусообразния капак и се връща обратно, а ястията стават изключително сочни и уникално вкусни.

Ако не разполагате с тажин, който е чудесна инвестиция, можете да приготвите рецептата по-долу в тиган с дебело дъно и капак, или в холандска фурна.

Особеност на това ястие са консервираните в сол лимони, които са неизменна част от Мароко, но трудно се намират в други страни. Ето една от многото връзки, които обясняват как да си ги приготвите сами ... но, ако не разполагате с време, можете да направите вкусни солени, макар и не „консервирани” лимони, както е посочено по-долу. Най-добре е не просто да използвате пресни лимони, тъй като те добавят твърде много киселинност към ястието, а да ги задушите със солта, за да се омекоти вкусът им.

                                                                       ***
РЕЦЕПТА

(за 4-6 порции)

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
 
*На лимоните

Нарежете лимона на осминки. Оставете водата да заври в малка тенджера заедно със солта и след това добавете лимоновия сок и нарязяния лимон.

Варете на слаб огън, без капак, за около 20-30 минути, докато кората на лимона омекне и течността намалее наполовина. Ако се изпарява прекалено бързо, намалете котлона и покрийте съда с капак, или, обратно, увеличете топлината и варете докато остане около 150 милилитра течност.

Оставете да се охлади.

Поставете тажина или друг съд за готвене ** върху слаб котлон (използвайте дифузер, ако имате такъв) и сипете достатъчно олио, така че да покрие дъното.

Добавете лука и след това чесъна. Поръсете с джинджифила, накиснатия шафран, заедно с течността, и канелата, както и добавете 1 супена лъжица от сока на приготвения лимон (или от водата на консервираните лимони) и грубо нарязаното „месо” на лимона, което може да изплакнете леко, за да отстраните част от солта.

Добавете магданоза и половината от кориандъра и разбъркайте.

Поставете отгоре парчетата пиле и маслините. Опитайте се да ги аранжирате атрактивно, тъй като, в идеалния случай, храната трябва да остане в това положение, когато я сервирате.

Добавете 175 милилитра вода и покрийте плътно. Ако след около 15 минути не чувате водата да къкри, засилете малко котлона. Все пак, гответе ястието на възможно най-ниска температура, за да не загори.

Оставете да къкри в продължение на 45-60 минути или докато пилето се свари и стане крехко.

** Забележка: Ако не използвате тажин е препоръчително сместа да се разбърква на всеки на 10-15 минути, за да не залепне за дъното.

Махнете от огъня и оставете да престои 10 минути.

Поръсете с останалия кориандър и сервирайте с хляб, тъй като ястието е много сочно. Можете да го сервирате и с кус-кус (виж предишнита GRR Рецепта за бърз кус-кус), въпреки че в Мароко кус-кусът традиционно е отделно ястие.

Насладете се на сочното и вкусно пиле както правят в Мароко - в компанията на приятели и директно от тажина (или тигана!).

Категории: тажин пиле с лимониСредиземноморски рецептиМарокомароканска кухня
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus