Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Пирожки с цвекло

13 Юни 2014 / 10:06:16  GRReporter
932 прочитания

Даниел Лахана

Днес сме в Монако, която е втората най-малка страна в света с площ малко над 2 квадратни километра. Монако се управлява от принц Албер и днешната рецепта е версия на неговата любима закуска, която често се сервира и като предястие и която е произлязла точно тук, в Монако, където е известна като „Barbaguian” или „Barbajuan” (чичо Джон).

Обикновено основният използван зеленчук е цвекло, но понякога се добавя и спанак. За да приготвите вегетарианска версия просто не слагайте бекон или шунка.

Ако искате, можете да използвате готово тесто, но тестото в тази рецепта се приготвя толкова бързо и лесно, че наистина си струва да го направите сами.

                                                                          ***

РЕЦЕПТА

(За около 30 пирожки)

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

За тестото, пресейте брашното със солта в купа и направете „кладенче” в средата. Добавете олиото и разбъркайте леко. Добавете половината от водата и разбъркайте отново, за да се смесят съставките добре. Продължете да бъркате като добавяте достатъчно вода, за да се получи хубава смес. Замесете тестото или на ръка, или в миксер с кука за тесто на ниска до средна скорост, докато се получи гладко и еластично тесто. Увийте го във фолио (найлон) и го оставете да си почине в хладилника за 1 час.

Междувременно направете плънката.

Отстранете всички стъбла от швейцарското цвекло и измийте листата добре. Сварете листата във вряща подсолена вода за около 5 минути или докато омекнат. Изцедете ги и, след като са изстинали, ги стиснете, за да отстраните излишната вода. Нарежете ги на ситно.

Запържете лука и праза в зехтина, докато леко покафенеят. Ако използвате бекон, добавите го сега и го запържете в продължение на около 2 минути, до готовност. Ако използвате шунка, само я добавете, без да я запържвате. Махнете от огъня, добавете цвеклото и разбъркайте сместа.

Прехвърлете я в купа и добавете сиренето рикота и пармезана. Разбъркайте отново и подправете със сол и черен пипер на вкус.

Добавете колкото е необходимо от разбитото яйце, за да се получи кремообразна, но не и течна, консистенция.

Отстранете фолиото и на леко набрашнена повърхност разточете тестото много тънко, до дебелина около 2 мм.

С нож за тесто или с чаша изрежете кръгчета с диаметър около 6 до 8 см. Сложете малко от плънката върху долната половина на всяко тестено кръгче и навлажнете ръбовете с вода. Сгънете на две и притиснете краищата с вилица, за да запечатате пирожката добре, така че плънката да не може да избяга.

Изсипете олиото във фритюрник или дълбок тиган, до дълбочина от около 4 см и загрейте до 180°C-190°C (350°F-375°F).

Изпържете пирожките в горещото масло за около 8 минути или докато се надуят и станат златисто кафеви, като от време на време ги обръщате, за да се получи равномерен цвят.

Извадете ги с решетъчна лъжица и ги отцедете върху абсорбираща кухненска хартия.

Сервирайте ги топли или при стайна температура в кошница или в чиния декорирана със салфетки.

 

Категории: Barbaguian BarbajuanСредиземноморски рецептиРецепти от МонакоЦвеклоКурабииЗакуски
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus