Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Планът «Атина» предвижда закриване на 150 факултета в университети и технически колежи

29 Юли 2012 / 15:07:15  GRReporter
4833 прочитания

Планът с кодово название «Атина» ще премине като циклон през гръцките университети и технически колежи още от следващата учебна година. Според достоверни източници, ще бъдат закрити най-малко четири провинциални университета и над 150 факултета в различни университети и технически колежи.

Правителството е решено да пристъпи към оптимизация на академичната карта на страната, тъй като това се налага от икономическата конюнктура, надзорната Тройка, както и от академичните условия, които изглеждат подходящи за подобно нещо.

Първите сливания и закривания на учебни заведения ще се осъществят през 2013.

Сред първите засегнати ще бъдат университетът на Континентална Гърция в Ламия, университетът на Западна Гърция в Агринио, университетите на Македония в Солун и на Западна Македония в Козани, като ще се наложи да бъдат слети факултети в университета в Пелопонес, Егейския университет, Тракийския университет „Демокрит” и университета на Тесалия.

Като част от плана за реорганизация на висшето образование над 150 факултета със слабо или никакво търсене от страна на кандидат-студентите също ще бъдат закрити. Процесът ще засегне всички висши учебни заведения, както и техническите колежи, към които студентския интерес е отслабнал от години.

Министърът на образованието Константинос Арванитопулос е избрал името «Атина» като символ на мъдростта и благоразумието. Очаква се планът «Атина» да доведе до оптимизиране броя на факултетите в страната.

Министърът на образованието Константинос Арванитопулос

1. Как ще се осъществи «орязването»

През август управлението на Агенцията за осигуряване на качество ще бъде поето от новия й председател, и веднага след това ще започне своята дейност работна група за реорганизация на Висшите учебни заведения и Техническите колежи. Един от ключовите въпроси, с които ще се занимае Агенцията е изработването на проучване за новата «география» на висшето образование, за която ще се проведе диалог с представители на университетите и техническите колежи.

Въз основа на предишни изследвания за случващото се във висшето образование, Агенцията ще предложи критериите за „орязването” на факултетите. Критерии академични, социални и икономически. Целта ще бъде да се обединят на силите на университетите и да се прекрати раздробяването на факултетите. Лозунгът е „Сливания навсякъде”.

2. Технически колежи, за които няма търсене

На челните позиции в списъка се намират близо 60 катедри в Технически колежи със слабо търсене и почти нулеви проценти завършили студенти. Ще бъдат проучени факултети по фирмено управление, туризъм, аквакултури, цветарство, биологични култури и др., повечето от които ще бъдат закрити.

Десетки секции, пръснати по градове и села из цялата страна ще попаднат под микроскопа на Агенцията. През настоящата година вече бяха закрити 11 факултета в различни Технически колежи.

«Гърция има сериозен проблем с изопачаване мисията на Техническите колежи, при които има тенденция да възприемат академичния профил на университетското образование», се отбелязва в доклад на образователното министерство.

3. Първите закрити факултети

Според данни от докладите на Агенцията за осигуряване на качество, в цялата страна съществуват десетки сходни факултети. Така например има 22 педагогически катедри, 32 факултета по информатика, 14 по земеделие, 14 театрални, 21 факултета по архитектура, 36 икономически катедри и 50 катедри по фирмено управление.  

Така бе решено първите стъпки към оптимизиране да се осъществят в университета на Континентална Гърция в Ламия, университета на Западна Гърция в Агринио, университетите на Македония в Солун и на Западна Македония в Козани.

От предишни проучвания на тези университети става ясно, че двете катедри на университета на Континентална Гърция биха могли да се присъединят към Икономическия университет в Атина и университета на Тесалия, поради наличието на сходни катедри. Факултетите в университета на Западна Гърция могат да се прехвърлят към университета в Янина. Що се отнася до университета на Западна Македония, факултетите от Флорина могат да преминат към университета в Янина, а двата инженерни факултета в Козани не разполагат с необходимата база и могат да бъдат закрити.

При всички случаи, оптимизацията на висшите учебни заведения ще се базира на три компонента:

Тематичен, при който ще се слеят факултети, за да образуват впоследствие разширени академични единици.

Териториален, който ще означава преместването на множество „слаби” факултети към по-привлекателни факултети, разположени в близост.

Административен, където цели висши учебни заведения ще се присъединят към други със сходно направление.

4. На червено 150 факултета

Категории: университети технически колежи закриване министерство на образованието
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus