Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Почина Марика Мицотаки

06 Май 2012 / 09:05:44  GRReporter
1481 прочитания

В 03.00 часа, в неделя, 6 май, почина Марика Мицотаки, съпруга на почетния председател на Нова демокрация и бивш премиер на Гърция Константинос Мицотакис.

На 17 април Марика Мицотаки бе приета за лечение в болницата „Евгенидио”.

Съпругата на Константинос Мицотакис страдаше от хронични заболявания, предизвикани между другото и от двигателни проблеми.  През последните дни състоянието й се беше влошило. До нея неотлъчно бяха съпругът й, както и останалите членове на семейството.

Веднага щом научи за смъртта на майка си, Дора Бакояни пристигна от остров Крит, където бе отишла, за да упражни правото си на глас.

Животът и връзката й с Константинос Мицотакис

Родената на 29 ноември 1930 Марика Мицотаки и бившият лидер на Нова демокрация Константинос Мицотакис имат четири деца – три дъщери и един син. Една от дъщерите им е бившият кмет на Атина и бивш външен министър Дора Бакояни, а синът им  Кириакос Мицотакис е депутат от Нова демокрация. Имат общо 13 внуци.

Потомък на заможното семейство Януку, Марика се омъжва за Константинос Мицотакис през 1953. По времето, когато нейният съпруг е премиер на Гърция (1990-1993) тя често занимава общественото мнение (публикации в печата, политически противоречия), тъй като се е смятало, че влиянието, което упражнява върху съпруга си се простира и върху политически въпроси, като например назначаването или уволняването на министри.

Показателен е конфликтът й през 1991 с бившия еврокомисар по въпросите на околната среда и тогавашен министър на промишлеността Ставрос Димас.

Марика Мицотаки и нейният съпруг притежават изключително богата археологическа колекция, която през 2000 бе предадена на Музея в град Ханя, остров Крит.

 

 

Категории: Марика Мицотакис Константинос Мицотакис Нова демокрация хронични заболявания
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus