Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Подготовката е решаваща в борбата за нова работа

22 Юли 2013 / 18:07:28  Виктория Миндова
914 прочитания

Безработицата се оказва един от най-големите проблеми на това десетилетие и то не само за Гърция, която е в криза, но и за цяла Европа. По последни данни 48 милиона души остават извън работния пазар в 34-те страни-членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, което е с 16 милиона повече от периода преди избухването на икономическата криза.

Проблемът е още по-голям в страните засегнати от кризата на еврото, като Гърция и Испания водят в класацията по брой безработни от глава на населението. За 2014 в Гърция се очаква безработицата да достигне 28%, а при младежите до 25 години тя вече надминава 60%.

В днешните времена сентенция на Конфуции “Избери си работа, която обичаш и няма да работиш ден в живота си” звучи почти утопично, защото дори младите хора да са ориентирани от рано в кое поприще искат да се реализират професионално, не могат да открият отворена позиция.

Поради голямо свиване на икономиката и затварянето на хиляди малки и средни предприятия, конкуренцията за едно работно място сега е два пъти по-голяма от периода преди финансовия крах.

Обърнахме се към специалистката по управление на човешките ресурси към TITAN CEMENT S.A. Софи Константиниду, за да ни даде нейната гледна точка за справяне с проблема, както и някои практически съвети какво да правим на интервю за работа и какво очакват интервюиращите от един кандидат.

Проблемът в Гърция

Много от висшите учебни заведения в средиземноморската страна се славят с добрата си подготовка и отличните специалисти, които създава. Въпреки това все по-често в Гърция се виждат млади хора с висше образование, които или работят нискоквалифициран труд, или остават безработни.

“Гръцките семейства инвестират много в образованието на децата си, а местният данъкоплатец допринася активно всяка година за поддържането на университетите в страната. Въпреки това младите хора завършват образованието си, придобивайки специални умения, само за да разберат, че няма свободни работни места, за да приложат на практика на тези умения. Този проблем няма да бъде преодолян скоро, поради ширещата се икономическа рецесия”.

Специалистката подчертава, че само когато Гърция влезе в етап на икономически растеж, ще се създадат нови работни места и икономиката отново ще има нужда от квалифицирани хора, които да влязат в употреба. “Дотогава, младите хора ще търсят работа в чужбина, в резултат на което няма да престане явлението "изтичане на мозъци". Тези, които решат да останат тук, ако не си намерят работа по специалността, ще трябва да следват мотото "Щом не мога да си намеря работа, ще трябва да я създам сам!".

Какво искат работодателите

Най-важният въпрос, на който специалистите по човешки ресурси търсят отговор по време на интервюто за работа е дали ценностите на кандидата съответства на ценностите на организацията.

Друга важна задача на HR-специалиста е да разбере дали интервюираният наистина се интересуват от предлаганата позиция.

“Много често кандидатите нямат ясна идея за това накъде трябва да се движи професионалното им развитие. Много хора кандидатстват за една определена позиция, защото не могат да си намерят свободно място в желаната от тях професия”, казва Константиниду.

По време на интервюто работодателят се стреми да разбере, дали кандидатът може да справи добре с работата и дали човекът срещу него е положително настроен. Има ли висока мотивация да се реализира в професията, ентусиазиран ли е от възможността, която му се дава и дали ще си сътрудничи ефективно с колегите.

Какво да избягваме и към какво да се стремим на интервю за работа

Първи съвет, който специалистите дават е преди да се явите на интервю за работа, разучете задълбочено компанията.

“Можете да влезете в сайта на компанията, за да разучите по-добре историята на фирмата. Да намерите статии в пресата за дружеството или дори да намери хора, които работят вече в компанията и да ги разпитате за това как те се чувстват на работното място”.

“Бъдете точни за часа на интервюто и следвайте приетия за компанията dress code (начин на обличане)”.

На интервюто трябва да демонстрирате ясно целите си в кариерата. Трябва да бъде уверени в това, което казвате и да сте красноречиви. “Най-важното, не забравяйте да изречете вълшебната дума "благодаря", както в края на интервюто, така и с имейл, когато се приберете у дома след него”.
 
Не обвинявайте бившия си работодател или някой друг, когато разказвате за професионалния си опит. “Негативност и изтъкване на вина няма да ви отвори вратата на компанията за вас”.

Спазването на етикета е много важно по време на интервюто. “Дори ако интервюиращият се обръща към вас с малко име, вие трябва да отговаряте и да се обръщате към него с фамилното му име, освен ако не е казано друго”.

Не бъдете скучни. Интервюиращият иска да има интересен и информативен разговор с вас, където той ще се научи много факти в кратък период от време.
 
“На последно място, трябва да подчертаем, че поговорката "Практиката води до съвършенство" е абсолютно вярно. Упражнявайте се с приятел, пред огледалото или дори направете видео на себе си докато отговаряте на предполагаеми въпроси на интервюиращия. Изгледайте го след това. Ще бъдете изумени от това колко много неща можете да подобрите във вашето представяне!”

Категории: ИкономикаКомпании безработица интервю за работа съвети
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus