Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Подкрепа вместо затвор за непълнолетните наркозависими

29 Юли 2014 / 16:07:26  Анастасия Балездрова
838 прочитания

Преди година и половина гръцката Организация срещу наркотиците ОКАНА стартира пилотна програма с цел да помогне на непълнолетните на възраст от 13 до 18 години, както и на младежите от 18 до 24 години, които биват залавяни за пръв път да нарушават закона за наркотиците. Тя предлага алтернатива на конкретните нарушители, като предоставя на тях и семействата им психологична подкрепа веднага след арестуването им, а след това ги насочва и включва в програми, които им помагат да се откъснат от употребата на наркотични вещества.

„Пилотните програми, които са алтернатива на затвора за нарушители – наркозависими”, както е името на програмата се прилага от учредената в ОКАНА Служба за спешна социална намеса. „В момента си сътрудничим с 21 полицейски участъка в централната част на Атина и 15 участъка в Солун. Възнамеряваме да разширим дейността си и в други региони на двата града, на места, където установихме, че съществуват потенциални участници в програмата”, обясни пред GRReporter Елени Керасиоти, психолог със специализация в съдебната медицина и член на службата. Според нея болшинството от случаите, в които се търси тяхната намеса заловените са от възрастовата  група 13 – 18 и много рядко се случва някой от заловените на възраст от 18 до 24 години да е арестуван за пръв път с такова обвинение.

 „Веднага след залавянето на някой, който отговаря на изискванията и той и неговото семейство са съгласни за това, съответният полицейски участък ни уведомява и търси нашата намеса. Тя започва от момента, в който отидем в участъка до явяването на задържаното лице пред прокурора. Информираме службата за него, събираме данни за честотата на употребата на наркотични вещества, вероятните нарушения на закона от негова страна и го информираме за програмите, в които може да бъде включен с цел да прекъсне”, разказа Керасиоти.

След това представителят на службата запазва ден и час, в който заинтересованият посещава службата, откъдето го насочват към лечебни програми. В повечето от случаите заловените с малки количества наркотици биват освобождавани, освен ако властите не разполагат с данни, които показват, че наркотикът не е бил предназначен за лична употреба, а за продажба.

„Когато лицето дойде при нас провеждаме едно разследване. Задачата ни е да установим доколко то е зависимо от наркотиците, колко често ги ползва, какви са неговите социални и семейни проблеми, дали има здравословни проблеми, предишни криминални деяния или други проблеми от правно естество. Всички тези данни ни помагат да създадем една индивидуална програма според нуждите на всеки по отделно и да помогнем за решението на неговите лични и проблемите на семейството му. Ако установим, че има нужда от по-специализирана медицинска помощ го включваме в друга програма и след това следим неговото развитие там”.

Целта на ОКАНА е да стигне до колкото се може по-голям брой младежи, включително и до такива, които употребяват наркотици много рядко с цел да ги информират и да им повлияят да се откъснат от тях изцяло. И това, защото според експертите рискът те да посегнат към по-тежки наркотици в бъдещето е голям.

Керасиоти посочи, че повечето от непълнолетните предпочитат марихуаната, както и че през последните години нейната употреба се е увеличила. Пилотното приложение на програмата ще продължи до април 2015, след което тя ще стане част от редовната дейност на ОКАНА. И сега, служители на организацията използват всички възможни начини, за да достигнат до представители на конкретните възрастови групи, които употребяват наркотици с цел да ги информират и да им помогнат да се включат в лечебни програми за отказването от тях.

Службата, която работи по програмата се състои от 7 души – социален работник, психолог, медицинско лице и четирима социални терапевти, двама от които са били наркозависими и имат личен опит от зависимостта и спирането на наркотиците. „Всички са високо квалифицирани и обучени да дадат правилните съвети както по отношение на правните, така и на въпросите, свързани със самата употреба и прекъсването й”.

Според Керасиоти сътрудничеството между полицейските власти и Службата за спешна социална намеса е много добро и дава отлични резултати. Пилотната програма се провежда в рамките на Националната стратегическа референтна рамка 2007 – 2013 и се съфинансира от Европейския социален фонд и национални средства. 

Категории: Общество наркотици непълнолетни арест психологична подкрепа програми за спиране на наркотиците гръцка Организация срещу наркотиците полиция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus