Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Полицейска акция разби стачката на работещите в атинското метро

25 Януари 2013 / 13:01:30  Виктория Миндова
1056 прочитания

В деветия ден на стачката на служителите в метрото специалните полицейски части за борба с гражданското неподчинение нахлуха в станцията на депо Сеполя, която е блокирана от протестиращите. Полицейската акция се разви между три и четири часа сутринта, като в същото време полицията бе започнала да разнася по домовете призовките за гражданската мобилизация на стачкуващите.

“Когато се прибрах в къщи, видях, че ми е оставена призовка”, заяви пред GRReporter служител в атинското метро, който пожела да остане анонимен. “Според закона трябва да се отзова и да се върна на работа, защото наказанието е три месеца затвор”, заяви той, като ни представи писмото и призовката. До 11 часа сутринта в депото бяха дошли около 20 души, които бяха получили призовка през ранните часове на деня. Въпреки, че стачката бе прекъсната, гръцката столица ще остане без транспорт в петък, защото се изисква техническо време спрените мотриси да бъдат готови за работа.  

Полицията отцепи целият район около депото, блокира локалното шосе, което е успоредно на околовръстния път на столицата, които не допуска никой освен журналистите и служителите, които показват призовката, за да достигнат до главната сграда на депото. Пешеходният мост над околовръстната магистрала също се охранява от полицаи и не допускат да преминават граждани по нея.

Служителите смятат налагането на крайната мярка за нарушение на правото на работещите да упражнят протест, когато не са съгласни с водената политика. Позицията на държавното управление е, че блокирането на целия граждански транспорт в Атина заради отказа на тесен кръг от работещи да приемат идващите реформи е в разрез със закона. Издадени са 2500 призовки, които задължават стачкуващите да се явят принудително на работа. От тях са раздадени засега по-малко от половината. Според информацията дадена досега, за да започне нормалната дейност на метрото, в депото трябва да се явят около 800 служители, който да заемат работните си места.

В подкрепа на заетите в метрото се отзоваха и колегите им от автобусните линии. Те също обявиха 24-часова стачка и в по-късните часове на деня се очаква да предприемат заедно протестно шествие през центъра на града към сградата на парламента на площад Синтагма. Атина в петък осъмна без никакви средства за граждански транспорт освен жълтите таксита.

От Съюза на служителите в метрото, който е само една от осемте синдикални организации заявиха, че обвиненията на правителството, че получават заплати по време на стачка са напълно лъжливи. Синдикалистите разясниха, че когато един профсъюз обяви стачка, участващите в него не получават възнаграждение за дните, в които са протестирали. Ако стачката на служителите в един профсъюз, спира работата на други работещи, то синдикалистите не носят отговорност за затрудненията.

Последната информация сочи, че първите мотриси на метрото са започнали да изпълняват курсове, но нормалното движение се очаква да се възстанови чак през уикенда. Междувременно задръстванията по атинските улици направиха предвижването в столицата изключително трудно. Булевардите изглеждаха по-скоро като големи паркинги, отколкото като централни пътни артерии, които свързват различните райони на града. Лошото време и дъждът допълнително затрудниха предвижването на гражданите.

Категории: Общество стачки блокади Гърция криза градски транспорт
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus